Hlavní obsah

USA obvinily čtyři Bělorusy kvůli vynucenému přistání letounu s Pratasevičem

Foto: Profimedia.cz

Běloruské úřady po nuceném přistání letounu zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyni (demonstrace za jeho propuštění).

Reklama

Americká prokuratura obvinila čtyři běloruské státní úředníky ze spiknutí za účelem spáchání leteckého pirátství kvůli tomu, že loni v květnu odklonili let společnosti Ryanair a stroj přinutili přistát v Minsku.

Článek

Prokurátoři Spojených států viní čtveřici běloruských úředníků z toho, že s pomocí smyšlené hrozby o bombě na palubě odklonili letoun mířící z řeckých Atén do litevského Vilniusu a přiměli ho přistát na letišti v běloruské metropoli.

Cestující pak byli nasměrováni do letištních autobusů a později drženi v terminálu letiště, kde úřady zadržely opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyni, uvedla prokuratura podle agentury Reuters a připomněla, že žádná výbušnina se na palubě stroje nenašla.

Mezi obviněnými je šéf běloruského úřadu pro civilní letectví a jeho zástupce a také dva příslušníci bezpečnostních složek.

„Jsme odhodláni pohnat k zodpovědnosti tyto ústřední účastníky šokujícího spiknutí s cílem spáchat letecké pirátství, které nejenže porušilo mezinárodní pravidla a trestní právo Spojených států, ale také potenciálně ohrozilo životy čtyř amerických občanů a řadu dalších nevinných lidí na palubě,“ citoval list The New York Times federálního prokurátora Damiana Williamse.

Michael Driscoll, který působí jako asistent ředitele FBI, označil operaci za „bezohledné porušení amerických zákonů a za extrémně nebezpečný incident pro bezpečnost každého, kdo létá v letadle. „Příští pilot, který dostane nouzové volání z věže, může pochybovat o jeho pravosti, což ohrožuje životy,“ citují Driscolla britský deník The Times.

Letecký incident a zadržení Prataseviče i jeho přítelkyně odsoudila řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie, které pak rozšířily sankce proti běloruskému režimu. EU zakázala vstup běloruským aeroliniím do unijního vzdušného prostoru. Minsk tvrdil, že letoun přinutil k přistání kvůli anonymnímu hlášení o bombě v letadle.

Reklama

Související témata:

Doporučované