Hlavní obsah

USA pošlou Ukrajině celý prapor tanků Abrams

Foto: Profimedia.cz

USA poskytne Ukrajině 31 tanků M1A1 Abrams. To tvoří celý tankový prapor.

Reklama

aktualizováno •

USA pošlou Ukrajině tanky Abrams. Ty by měly pomoci ubránit se před očekávánou ruskou ofenzivou. Prezident Joe Biden zdůraznil, že se jedná o pomoc při obraně a nevzniká tak útočná hrozba pro Rusko.

Článek

Prezident USA Joe Biden ve středu oznámil, že jeho administrativa pošle na Ukrajinu 31 tanků M1A1 Abrams. To představuje celý jeden tankový prapor. Jedná se tak o významnou pomoc pro ukrajinskou armádu, která se připravuje na další očekávánou ruskou ofenzivu.

Tanky „posílí schopnost Ukrajiny bránit své území a dosáhnout jejích strategických cílů,“ řekl Biden. „Dodání těchto tanků bude nějakou dobu trvat. Tento čas ale využijeme k tomu, abychom se ujistili, že Ukrajinci jsou plně připraveni,“ dodal. „O tom to je: pomoci Ukrajině bránit a chránit ukrajinskou zemi. Není to útočná hrozba pro Rusko.“

Moderní a kvalitní tanky jsou klíčové pro schopnost Ukrajiny odolat očekávané jarní ofenzivě ruských sil. Ukrajinské tanky jsou většinou ruské a sovětské výroby. Západní tanky by jim poskytly výhodu nad méně schopnými stroji nepřítele.

O kvalitě amerických tanků Abrams mluvil i vojenský analytik Jiří Vojáček. Pro Seznam zprávy uvedl, že americké tanky Abrams jsou spolu s Leopardy dva nejúspěšnější tanky takzvané západní tankové školy a oproti většině ruských tanků mají zásadní výhody. Jsou sice větší a pomalejší, ale mají lepší pozorovací vybavení, termovizi, přesnější munici a v neposlední řadě i silnější pancéřování. To samé podle Vojáčka platí i pro starší verze tanků.

„Dá se říct, že když postavíte proti tanku Leopard nebo Abrams ruský T-72, budete jich muset poslat několik, abyste srovnali síly,“ řekl Vojáček.

USA také poskytnou osm vyprošťovacích vozidel M88, která poskytují M1A1 Abrams potřebnou podporu. Bidenova administrativa Ukrajině poskytně také více než 500 obrněných vozidel různých typů.

Americká vláda již poslala Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 27 miliard dolarů od začátku ruské invaze v únoru 2022. Odeslané zbraně jsou stále sofistikovanější a smrtonosnější. Tanky Abrams a obrněné transportéry, které dostane Ukrajina, jsou tytéž, které používají američtí vojáci v první linii armády USA.

Reklama

Doporučované