Hlavní obsah

Útočníky, kteří napadli brazilské vládní instituce, odsoudil i Bolsonaro

Foto: Profimedia.cz

Záběry ukazují, jak davy příznivců bývalého brazilského prezidenta Bolsonara míří k budovám státních institucí v brazilském hlavním městě.

Reklama

Současný prezident Lula obvinil svého předchůdce Bolsonara, že nepokoje v hlavním městě vyprovokoval svým neustálým odmítáním volebních výsledků. Bývalá hlava státu nařčení odmítá. Za akci svých příznivců se Bolsonaro nepostavil.

Článek

Brazílie má za sebou krušný den. Přívrženci bývalého prezidenta Jaira Bolsonara v neděli kvůli nesouhlasu s výsledkem voleb vtrhli do budovy parlamentu v hlavním městě Brasília.

Bezpečnostním složkám se později podařilo pokus o vzpouru potlačit. Pozdě večer ohlásily, že po hodinách potyček znovu obnovily kontrolu nad budovou parlamentu i nejvyššího soudu a prezidentského paláce, kam se demonstranti taktéž dostali.

Incident, při kterém tisíce Brazilců zaútočily na budovy státních institucí, si okamžitě vysloužil srovnání s útokem na Kapitol, který 6. ledna roku 2021 otřásl Spojenými státy americkými, píše deník The Guardian. Podle bývalého soudce brazilského nejvyššího soudu Marca Aurélia Mella bylo dokonce dění v Brasílii „mnohem horší než to, co se stalo v Kapitolu“.

Současný prezident Luiz Inácio Lula da Silva útok ostře odsoudil. Demonstranty označil za „vandaly, fašisty a fanatiky“ a slíbil, že všechny do jednoho potrestá. Ke kritice se připojila i celá řada světových lídrů včetně amerického prezidenta Joea Bidena nebo francouzské hlavy státu Emmanuela Macrona, připomíná agentura ČTK.

Na stranu svých příznivců se nepostavil ani bývalý brazilský prezident Bolsonaro, který v minulosti odmítal přijmout výsledky říjnového prezidentského klání. Jeho nástupce Lula ho krátce po incidentu obvinil z toho, že tímto a dalšími podobnými kroky nepokoje podnítil.

Více o útoku Bolsonarových přívrženců

Na fotografiích a záběrech šířících se na sociálních sítích jsou vidět davy lidí v areálu brazilského parlamentu v metropoli Brasília. Některé je zobrazují na rampě vedoucí na střechu budovy, na dalších jsou protestující už údajně v jednom ze sálů.

Snímky agentury AP z paláce Planalto, který je oficiálním prezidentovým pracovištěm, ukazují demonstranty, kterak listují v dokumentech na stole nebo se dostávají dovnitř budovy rozbitými okny.

Bolsonaro ovšem tato nařčení odmítá. Tvrdí, že se vždy „držel ústavy a respektoval a bránil zákony, demokracii, transparentnost a naši posvátnou svobodu“.

Akci svých přívrženců odsoudil. „Poklidné demonstrace v mezích zákona jsou součástí demokracie. Avšak rabování a vpád do veřejných budov se pravidlům vymykají,“ napsal na twitteru šest hodin po vypuknutí nepokojů.

Policie hlavního města Brasília mezitím oznámila, že zatkla už 300 lidí, upozorňuje stanice BBC.

Sankce se nevyhnuly ani guvernérovi hlavního města Ibaneisovi Rochovi. Podle soudce nejvyššího soudu Alexandra de Moraese je totiž právě on odpovědný za bezpečnostní nedostatky, který demonstrantům útok na státní budovy usnadnily. Na 90 dní proto Rochu odvolal z funkce.

Podle Luly nesou podíl viny také příslušníci bezpečnostních složek, kteří dav včas nezastavili. Obvinil je z „nekompetence, špatného přesvědčení i zlomyslnosti“.

Epizoda podcastu 5:59 o brazilských volbách

Vypjaté prezidentské volby doznívají v Brazílii i několik dní po vyhlášení vítěze. Proti porážce protestují na řadě míst příznivci dosavadní krajně pravicové hlavy státu Jaira Bolsonara. Ani on zatím prohru otevřeně neuznal. Kam napětí v Brazílii míří? A co po vládě kontroverzního lídra může přinést vítěz voleb, levicový Luiz Inácio Lula da Silva?

„Na snímcích můžete vidět, jak policisté provázejí protestující na procházce k Praça dos Três Poderes (náměstí v brazilském hlavním městě, pozn. red.),“ tvrdí Lula. Jeho slova dokazují i videozáběry, které sdílel brazilský server O Globo. Strážníci se na nich smějí a s demonstranty, kteří obsadili čtvrť se státními budovami, se fotí.

Videa z místa také ukazují zkázu, kterou mají Bolsonarovi příznivci na svědomí. Zachycují, jak budovu kongresu s rozbitým a poházeným nábytkem zachvátil požár nebo jak demonstranti demolují budovu nejvyššího soudu, které už dříve rozbili okna.

Prezident Lula byl v době útoku ve státě Sao Paulo. Do brazilského hlavního města se vrátil ještě tu noc, aby zkontroloval stav prezidentského paláce. Okamžitě se také sešel s představiteli nejvyššího soudu, upozornil server O Globo.

K incidentu došlo jen týden poté, co Lula složil přísahu, a oficiálně se tak stal brazilským prezidentem. Bolsonaro místo toho, aby se ceremoniálu zúčastnil, z Brazílie odcestoval na Floridu.

Reklama

Související témata:

Doporučované