Hlavní obsah

Pravděpodobný útok dronů v Abú Zabí nepřežili 3 lidé

Foto: Profimedia.cz

Cisterna státní ropné společnosti ADNOC v Abú Zabí. Při útoku na její cisterny zemřeli 3 lidé.

Reklama

Vyšetřovatelé z Abú Zabí se domnívají, že výbuchy a následné požáry cisteren s palivem způsobily útoky dronů. Zemřeli při nich 3 lidé. K útokům se přihlásili povstalci z Jemenu, kteří v SAE neútočí příliš často.

Článek

Při explozi tří cisteren s palivem v Abú Zabí v pondělí přišli o život tři lidé a dalších šest jich utrpělo zranění. Požár také propukl v blízkosti letiště v hlavním městě Spojených arabských emirátů. S odkazem na tiskovou agenturu SAE o tom informovala agentura Reuters.

Podle prvních závěrů vyšetřování zřejmě výbuchy a následné požáry způsobily útoky bezpilotních letounů. Jemenští šíitští povstalci Húsíové mezitím oznámili, že provedli útok hluboko ve Spojených arabských emirátech.

S Íránem spříznění Húsíové bojují proti koalici vedené Saúdskou Arábií, v níž jsou zastoupeny i SAE. Jemenští povstalci často páchají přeshraniční útoky na Saúdskou Arábii, k útokům na SAE se však hlásí méně často.

V průmyslové oblasti Musaffah v Abú Zabí poblíž skladovacích zařízení státní ropné společnosti ADNOC explodovaly tři cisterny s palivem a na staveništi na mezinárodním letišti v Abú Zabí vypukl požár. Při explozi cisteren podle agentury WAM přišli o život dva Indové a Pákistánec a dalších šest lidí bylo zraněno. Podle prvních poznatků vyšetřovatelů se na obou místech našly zlomky malého letadla, „možná dronu“. Rozsáhlé materiální škody hlášeny nebyly.

Mluvčí Húsíů Jahjá Saría řekl, že povstalci provedli útok hluboko ve Spojených arabských emirátech. Bližší podrobnosti však nesdělil s tím, že Húsíové brzy vydají prohlášení.

Spojené arabské emiráty jsou zapojené do války v Jemenu od roku 2015 a jsou klíčovým členem vojenské koalice vedené Saúdskou Arábii. Ta zahájila útoky proti šíitským Húsíům poté, co obsadili jemenské hlavní město Saná a vyhnali mezinárodně uznanou jemenskou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. V roce 2019 SAE do značné míry omezily svou vojenskou přítomnost v Jemenu, ale nadále mají značný vliv na jemenské provládní síly, které vyzbrojily a vycvičily.

Síly podporované SAE se nedávno zapojily do bojů proti Húsíům v jemenských provinciích Šabva a Maríb, které jsou bohaté na ropu.

V červenci 2018 Spojené arabské emiráty popřely zprávy, že Húsíové zaútočili dronem na letiště v Abú Zabí. O měsíc později dubajské mezinárodní letiště uvedlo, že funguje normálně poté, co média jemenských povstalců informovala, že tam Húsíové provedli útok dronem. V prosinci 2017 Húsíové uvedli, že odpálili řízenou střelu na jadernou elektrárnu v Abú Zabí, což tamní úřady popřely.

Reklama

Doporučované