Hlavní obsah

Útok na synagogu: Policie vyslýchá dva britské teenagery

Foto: Profimedia.cz

Rezidenti bezprostředního okolí synagogy byli během téměř dvanáctihodinové policejní operace evakuováni.

Reklama

Pachatel (britský občan), který zadržoval několik hodin čtyři rukojmí v synagoze v americkém Texasu, byl podle jeho rodiny psychicky nemocný. Prezident Joe Biden označil incident za teroristický útok.

Článek

Britské protiteroristické jednotky v neděli večer v souvislosti s útokem na synagogu v texaském Colleyville zadržely dva teenagery. Stalo se tak v severoanglickém Manchesteru. Obě osoby policie vyslýchá v rámci „probíhajícího vyšetřování útoku“. Jejich věk ani pohlaví úřady zatím nezveřejnily, informuje britská BBC.

K incidentu, který si vyžádal jednu oběť, a to samotného pachatele, došlo v sobotu. Texaská policie byla přivolána na předměstí Dallasu k synagoze v 11:00 místního času (18:00 SEČ). Podle americké televize CBS pachatel pronikl do synagogy během bohoslužby tak, že se vydával za bezdomovce. Následně vzal jako rukojmí původně čtyři lidi včetně rabína. Jednoho rukojmího pachatel zhruba po šesti hodinách propustil.

Vysvobodit se podařilo po dalších hodinách i zbytek zadržovaných. Všichni jsou v pořádku, oznámil později texaský guvernér Greg Abbott. Místní policejní šéf také na tiskové konferenci uvedl, že podezřelý je po smrti. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) později potvrdil, že pachatelem byl 44letý Brit Malik Faisal Akram. Do Spojených států přicestoval přes New York dva týdny před útokem. Zbraň, kterou měl při útoku u sebe, si pořídil až na území Spojených států. „V tuto chvíli nic nenasvědčuje zapojení další osoby,“ uvedl úřad. Vyšetřovatelé podle úřadu pokračují v analýze důkazů v synagoze, vyšetřování tak pokračuje.

„Modlitby byly vyslyšeny. Všichni rukojmí jsou živí a v bezpečí,“ informoval Abbott na Twitteru o konci dramatu. Krátce předtím bylo ze synagogy slyšet hlasitou ránu a zvuky podobné střelbě, informovala agentura AP.

Prezident Joe Biden v neděli na návštěvě Filadelfie řekl, že muž, který narušil bohoslužbu v synagoze, provedl teroristický čin. Potvrdil také, že není dostatek informací o důvodech, proč si útočník vzal za cíl právě onu synagogu.

Za teroristický a antisemitský označila útok i britská ministryně zahraničí Liz Trussová. „Myslím na židovskou komunitu a všechny, které tento strašlivý čin v Texasu zasáhl. Tento akt terorismu a antisemitismu odsuzujeme,“ uvedla ministryně na Twitteru. „Jsme na straně Spojených států při obraně práv a svobod našich občanů proti těm, kteří šíří nenávist,“ dodala.

Televize Sky News uvedla, že Akramova rodina je jeho smrtí zdrcena. Útočníkův bratr Gulbard řekl, že členové rodiny byli během událostí v Texasu hodiny v kontaktu s Faisalem, a že ačkoli trpěl duševními problémy, věřili, že rukojmím neublíží. Za činy svého bratra se také v postu na Facebooku omluvil.

Zpravodajský web ABC News dříve informoval, že podezřelý mluvil o pákistánské teroristce Áfíe Siddíkíové, a to jako o své sestře, jejíž propuštění požadoval. Siddíkíová byla v roce 2010 v New Yorku odsouzena k 86 rokům vězení za pokus o zabití amerických vojáků. Její bratr Muhammad Siddíkí je však podle svého právního zástupce v Houstonu.

Všichni obyvatelé z bezprostředního okolí byli během téměř dvanáctihodinové policejní operace evakuováni a lidé byli vyzváni, aby se oblasti vyhýbali. Na místě zasahovala speciální policejní jednotka i tým FBI pro záchranu rukojmích. O incidentu byl informován také americký prezident Biden, uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Situaci sledoval rovněž izraelský premiér Naftali Bennett, který na Twitteru napsal, že se modlí za bezpečí rukojmích.

Biden v dřívějším prohlášení ocenil „odvážnou práci“ texaských, místních a federálních úřadů při osvobozování rukojmích. „V příštích dnech se dozvíme víc o pohnutkách člověka, který vzal rukojmí. Ale chci říct jasně každému, kdo chce šířit nenávist – postavíme se proti antisemitismu a proti vzestupu extremismu v této zemi,“ prohlásil americký prezident.

Reklama

Doporučované