Hlavní obsah

Útoky v Abú Zabí a Dubaji mohou Hútie vrátit na teroristický seznam USA

Foto: Profimedia.cz

Zničený dům v jemenském San'á po útoky Saúdskými Araby vedené koalice.

Reklama

Útok jemenských povstalců na Abú Zabí byl intenzivnější, než Spojené arabské emiráty původně tvrdily. Hútiové neútočili jenom drony, ale i raketami. Emiráty proto chtějí, aby USA rebely znovu zařadily na seznam teroristů.

Článek

Íránem podporovaní jemenští povstalci z kmene Hútiů útočili až dosud jen na sousední Saúdskou Arábii. V pondělí ale po jejich útoku zemřeli tři lidé ve Spojených arabských emirátech. Jejich velvyslanec ve Washingtonu odhalil podrobnosti překvapivého úderu.

Hútiové podle něj odpálili na Abú Zabí řízené i balistické střely, o další údery se postaraly drony. Ambasador Jusuf Utajba informoval, že útoků bylo několik. Některé střely zachytil systém protivzdušné obrany, několik střel jím ale prošlo, řekl při akci na Židovském institutu pro americkou národní bezpečnost. Dodal přitom, že šlo o útoky na civilní cíle.

Tři zemřelí byli dělníci státní ropné společnosti, na staveništi nedaleko mezinárodního letiště navíc vypukl požár. Deník Financial Times připomíná, že emirátské úřady původně mluvily o „malých letících objektech, pravděpodobně patřících k dronům“, velvyslancovo vyjádření ale ukazuje, že šlo o podstatně větší a závažnější útok.

Spojené arabské emiráty jsou přitom hlavním obchodním, finančním i turistickým centrem regionu, které díky své stabilitě dokáže přilákat miliony zahraničních pracovníků, stejně jako miliardové investice. To vše by mohlo skončit, pokud by se zhoršila bezpečnostní situace kvůli útokům z Jemenu.

Emiráty navíc normalizovaly vztahy s Izraelem. Hlavním nepřítelem židovského státu je přitom šíitský Írán, který podporuje hútijské povstalce nejrůznějšími způsoby – poskytl jim vojenské poradce, cvičí jejich bojovníky, dodává jim zbraně i finance. Alespoň to tvrdí státy Perského zálivu, stejně jako USA. Írán ale přiznává jen politickou podporu, dodávky zbraní opakovaně popřel.

Má v útocích prsty Teherán?

Zda útok nařídili spojenci Hútiů z Teheránu, není jasné. Libanonský list al-Majadín v této souvislosti poukázal na to, že se v den útoku setkal íránský prezident Ebráhím Raisí se šéfem hútijského vyjednávacího týmu. Proti íránské účasti naopak svědčí výroky z poslední doby, v nichž šíitští teokraté vyslovili přání zlepšit vztahy se svými soupeři v regionu.

Emiráty sice stáhly většinu svých mužů z jemenské války už v roce 2019, v posledních týdnech se ale do ofenzivy proti Hútiům zapojila jedna z jemenských ozbrojených frakcí, kterou podporují Emiráťané. Právě kvůli ní Hútiové utrpěli několik porážek.

K útoku v Abú Zabí se Hútiové přihlásili s tím, že šlo o odvetu za účast Emirátů v jemenské válce. Mluvčí povstalců Jahjá Sarí řekl, že zasažen byl i přístav v Dubaji, který je jedním z nejdůležitějších překladišť na světě. Varoval také zahraniční společnosti a cizince působící v Emirátech, že hnutí může okruh svých terčů rozšířit „ještě o důležitější místa a zařízení“.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek skladiště ropy ve čtvrti Musafá v Abú Zabí, na nějž zaútočili Hútiové.

Emirátský velvyslanec ve Washingtonu Utajba oznámil, že jeho vláda požádala Spojené státy, aby Hútie znovu zařadily na svůj seznam teroristických organizací. To udělal v posledních dnech své vlády Donald Trump navzdory názoru OSN, že takový krok může v oblastech ovládaných povstalci způsobit hladomor. Administrativa Joea Bidena tento krok několik týdnů po nástupu zrušila.

Blízkovýchodní analytik Seth Frantzman na Twitteru upozornil, že ropné zařízení v Abú Zabí, na které útočily střely i drony, leží pouhých deset kilometrů od letecké základny v Dhafrá, kde působí američtí vojáci.

Prezident Joe Biden pak ve středu řekl, že jeho administrativa zvažuje po útoku v Emirátech zařazení Hútiů na seznam teroristických organizací. Dodal přitom, že ukončit konflikt v Jemenu bude „velmi obtížné“, citovala agentura Reuters.

OSN označuje tamní válku za největší humanitární krizi současnosti a Biden před rokem plánoval, že dovede obě strany k jednacímu stolu. To se ale zatím nepovedlo ani zkušenému diplomatovi Timothymu Lenderkingovi, jehož jmenoval Biden zvláštním vyslancem pro válku v Jemenu.

Hútijský útok vyvolal odvetu ze strany Saúdskými Araby vedené koalice, která bombardovala město San’á. Při jednom z nejtragičtějších náletů od začátku války zahynulo dvacet lidí, podle hútijských zdrojů mezi nimi byli i civilisté.

Reklama

Doporučované