Hlavní obsah

Už třetí obvinění ze znásilnění. Člena Macronovy vlády žaluje i poslankyně

Foto: Profimedia.cz

Fyzické postižení poslance Damiena Abada je patrné na první pohled, přesto byl podle poslankyně schopen překvapivého násilí.

Reklama

Francouzský státní tajemník pro solidaritu a zdravotně postižené Damien Abad čelí novému obvinění z pokusu o znásilnění. Obětí měla být poslankyně parlamentu, jejíž verzi potvrdili i svědci.

Článek

Kauza Damiena Abada, jehož v minulosti obvinily dvě ženy ze znásilnění, zastínila už první zasedání nové vlády. Případy, které se měly odehrát v letech 2010 a 2011, ovšem politika o místo ve vládě nepřipravily.

Abad odmítl, že by se dopustil jakéhokoli protiprávního jednání. Dodal, že závažné kloubní onemocnění artrogrypóza, kterým trpí od narození, mu fyzicky znemožňuje spáchat tyto činy. Trestní oznámení jedné z údajných obětí z let 2011 a 2017 navíc policie odložila.

Nyní ale investigativní server Mediapart přišel s novým odhalením: v pondělí podala na Abada trestní oznámení poslankyně současného parlamentu. Její identitu server neodhalil, pouze ji označil za centristku. Dost možná tedy jde o poslankyni z vládního tábora prezidenta Emmanuela Macrona. Trestní oznámení potvrdil i pařížský soud, jenž nyní celý případ „analyzuje“.

K pokusu o znásilnění mělo dojít v první části roku 2010 na večírku pořádaném v Abadově pařížském bytě.

„Ještě jednou důrazně odmítám jakákoliv obvinění ze znásilnění nebo sexuálního napadení,“ reagoval rychle 42letý politik, jehož prezident Macron přesvědčil, aby přešel od konzervativních Republikánů k vládní většině. Abad ve svém písemném prohlášení dodal, že tato „lživá a pomlouvačná obvinění“ nenechá bez odpovědi a že své právníky pověřil, aby podali žalobu za pomluvu.

Trefila jsem ho do břicha

Jak k pokusu o znásilnění mělo dojít? Server Mediapart přinesl výpověď napadené, kterou označil pseudonymem Laëtitia. Mladá žena byla tehdy předsedkyní federace mládežnického hnutí strany Nový střed, kterou tehdejší europoslanec Abad vedl. Politik prý nabídl ženě skleničku, ta si ale všimla, že na dně „něco“ bylo.

Protože mu úplně nedůvěřovala, šla na toaletu, aby doušek vyplivla. Když ale vycházela ze dveří, Abad už na ni podle výpovědi čekal a násilím ji zatlačil do protější místnosti, kde ji nutil k orálnímu sexu. „Bála jsem se, byla jsem ohromená. Ale bojovala jsem a trefila ho do břicha,“ vyprávěla. Nakonec se jí prý podařilo z místnosti utéci díky tomu, že Abada vyrušil jeden z hostů party.

Mediapart uvádí, že konzultoval osm svědků, kterým se v průběhu let žena se svým zážitkem svěřila, někteří z nich by mohli sloužit i jako svědci toho, co se stalo na Abadově večírku.

Člen francouzské vlády tak čelí obvinění už od třetí ženy. Jedna z předchozích kvůli nedostatku důkazů ani nepodala trestní oznámení, případ druhé policie hned dvakrát odložila.

„Je to pokus o zastrašování dalších obětí,“ komentovala politikova slova o trestním oznámení za pomluvu advokátka Raphaële Bialkiewiczová. Poslankyně, kterou zastupuje, je prý klidná a vypovídat se rozhodla proto, aby se už podobné věci neopakovaly.

„Reagovala na výzvu Elisabeth Borneové,“ zmínila premiérku, která v polovině června vyzvala oběti sexuálních útoků, aby podávaly trestní oznámení. Borneová na schůzi nové vlády uvedla, že o Abadových obviněních nevěděla. Protože ale v té době Abadovy případy už justice neřešila, politik mohl ve funkci zůstat. Pokud se nyní soud rozhodne obvinění začít vyšetřovat, bude muset Macronův spojenec po měsíci ve vládě skončit.

Jeho rezignaci už v otevřeném dopise zveřejněném 20. června v deníku Le Monde požadovalo 188 žen, mezi nimiž bylo i několik poslankyň.

Reklama

Doporučované