Hlavní obsah

Už žádné „mrtvé stromy“. Bordeaux má vánoční jedli ze skla a oceli

Foto: Repro Arnaud Lapierre

Takto bude vypadat vánoční strom před radnicí v Bordeaux.

Reklama

Když vloni starosta francouzského Bordeaux odmítl umístit na hlavní náměstí vánoční strom, vyvolal kritiku tamních obyvatel. Letos se poučil a strom nechá postavit. Jde ale o jedli z recyklovaného skla a oceli.

Článek

Loni v září starosta Bordeaux Pierre Hurmic mnohé své spoluobčany nepříjemně překvapil. Na tiskové konferenci k začátku školního roku politik zvolený za Zelené řekl, že na náměstí Pey-Berland nehodlá umístit vánoční jedli, protože ji považuje za „mrtvý strom“. Prostor před radnicí tak zůstal během loňských svátků prázdný.

Letos našel starosta jiné řešení – strom sice na náměstí stojí, ale ne přírodní. Radnice si od jednoho z místních umělců objednala 11 metrů vysokou jedli vyrobenou ze skla a oceli, informoval server France Bleu.

Foto: Profimedia.cz

Umělec Arnaud Lapierre se svým rozloženým vánočním stromem.

„Bude to socha ve tvaru kužele,“ vysvětloval svůj záměr Arnaud Lapierre. Umělec mluvil o zelené struktuře připomínající smaragdy, v níž nechybí trocha tajemna a umělecké hodnoty. Zdůraznil přitom, že čtyři tuny vážící strom vyrobí z recyklovaných materiálů. Uvnitř díla instaloval žárovky, které strom v noci rozsvítí.

Umělec přiznal, že jeho dílo bude čelit jistému tlaku kolemjdoucích, věří ale, že ho nakonec lidé přijmou a pochopí. Podobný vánoční strom (ale podstatně menší) už vyrobil pro výstavu v muzeu moderních umění v ruském Sankt-Peterburgu.

Radnice ušetří

„Letos bude v Bordeaux vánoční strom,“ radoval se starosta Hurmic. „Zbytečná polemika definitivně skončila. S tímto skleněným stromečkem se nám podařilo skloubit vše, co jsme chtěli, a ukázat, že kouzlo Vánoc je dokonale slučitelné s inovacemi, uměním a ekologicky odpovědným dílem,“ pochvaloval si. Strom, který lze sestavit a rozložit jako skříň z Ikey, lze znovu použít po dobu nejméně pěti let. „A každý rok s jinou scénografií,“ dodal Hurmic.

Vedení města si pochvaluje, že také ušetří. Poslední vánoční strom měl přijít na 560 tisíc eur (přes 14 milionů korun), což nynější starosta kritizoval. Letošní umělecký je sice dražší, ale během pěti let se prý „amortizuje“, a město tak vyjde levněji. Strom z dílny Arnauda Lapierra se na náměstí Pey-Berland objeví v pondělí 6. prosince, vydržet by tam měl až do 2. ledna.

Ohlasy na sociálních sítích jsou ale často velice kritické. Uživatel David Vallat se například u snímku nového vánočního stromku táže, kolik živých stromů muselo padnout kvůli recyklaci železa a oceli, další příspěvky na Twitteru se ptají po uhlíkové stopě uměleckého díla. Jeden z uživatelů pak ironicky starostovi Hurmicovi doporučuje stromek udělaný z vypitých lahví od vína.

Reklama

Doporučované