Hlavní obsah

V Almaty pokračují ozbrojené střety. Úřady hlásí už 164 obětí

Foto: Profimedia.cz

Střety bezpečnostních složek s demonstranty v Almaty pokračovaly i další noc.

Reklama

aktualizováno •

Podle kazachstánských a ruských médií dnes počet obětí oznámilo místní ministerstvo zdravotnictví. Dosavadní úřední informace hovořily o desítkách mrtvých a stovkách zraněných.

Článek

Tisková služba prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva uvedla, že policie zadržela od začátku protestů téměř 6000 lidí, mezi nimi mnoho cizinců.

Místní aerolinky dnes v Kazachstánu zrušily více než polovinu plánovaných vnitrostátních spojů, zejména kvůli situaci v Almaty.

Podle místních médií pokračovaly v sobotu večer střety na jednom z předměstí Almaty, tamní místostarosta řekl, že na některých místech přetrvává ozbrojený odpor.

„Demonstranti stále kladou ozbrojený odpor. Je to stabilizované, ale občas propukne divoký odpor,“ řekl jedné z místních televizí místostarosta Almaty Jeržan Babakumarov. Ruská televize Mir-24 dnes uvedla, že noc v Almaty byla poměrně klidná, v různých částech města sice bylo slyšet střelbu, zdálo se však, že jde jen o varovné výstřely.

V Almaty stejně jako ve zbytku země stále platí zákaz nočního vycházení, na jeho začátek upozorňuje siréna. Poté ulice znatelně utichnou a neprojíždějí jimi v podstatě žádná auta, popisuje Mir-24.

Podle reportérů stanice je nyní v Almaty největší problém s dodávkami potravin a úřady se snaží zajistit zejména zásobování malých obchodů a večerek. Někde je po několikadenním výpadku možné platit kartou a brzy by se měla otevřít tržiště.

Lékárny fungují v omezeném režimu, podle televize mají zásoby léčiv na měsíc a některé i na delší dobu. „Místní úřady žádají obyvatele, aby byli opatrní, řídili se všemi bezpečnostními opatřeními a plnili požadavky armády,“ uvedl Mir-24.

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev v pátek dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji. Prohlásil také, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za teroristy.

Do Kazachstánu ve čtvrtek na žádost prezidenta dorazilo až 2500 vojáků ze zahraničí, jako první přijeli z Ruska. Do země míří také jednotky z Arménie, Tádžikistánu nebo Kyrgyzstánu.

Nepokoje v zemi minulou neděli odstartovalo prudké zdražení LPG, živí je nespokojenost se situací v Kazachstánu. Režim ve čtvrtek obnovil cenové stropy na LPG a další pohonné hmoty.

Reklama

Související témata:

Doporučované