Hlavní obsah

V americké škole nutili třeťáky hrát si na holokaust

Foto: Profimedia.cz

Brána do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Reklama

Zaměstnankyně školy ve Washingtonu D.C. nutila mladé studenty přehrávat tragické události, které se staly v období holokaustu. Škola v omluvě uvedla, že se nejednalo o součást schváleného plánu výuky.

Článek

Organizace DC Public Schools (DCPS), která státní školy ve Washingtonu spravuje, incident potvrdila webu BBC.

DCPS oznámila, že zaměstnankyně ve škole pracovat nebude, dokud nebudou známy výsledky vyšetřování bizarního incidentu, při němž děti musely předstírat, že střílejí do svých spolužáků a kopou masové hroby.

Jedno dítě, které mělo podle webu The Washington Post židovské kořeny, muselo hrát roli Adolfa Hitlera. Na konci cvičení mělo dítě dokonce předstírat, že spáchalo sebevraždu, stejně jako to udělal Hitler.

Není jasné, jakou pozici ve škole zaměstnankyně zastávala. Některá americká zpravodajská média podle okolností incidentu odhadují, že se jednalo o knihovnici. Web The Washington Post hovořil o „instruktorce“.

V pátečním e-mailu zaslaném rodičům ze základní školy Watkins ředitel Scott Berkowitz uznal „závažnost tohoto špatného rozhodnutí“. „Žáci by nikdy neměli být v pozici, kdy by měli hrát nebo zobrazovat jakákoli zvěrstva, zejména genocidu, válku nebo vraždění,“ uvedl v e-mailu, který na internetu zveřejnila místní zpravodajská stanice Fox5DC.

Původně byli studenti v pátek v knihovně kvůli samostatnému projektu, který měli prezentovat svým spolužákům před zimními prázdninami. Vyučující však nechal studenty, aby se rekonstrukce zúčastnili během času vyhrazeného na bádání, napsal Berkowitz rodičům.

Jiný rodič žáka, který se inscenace zúčastnil, uvedl, že jeho syn musel předstírat, že jede vlakem do koncentračního tábora, a pak se chovat, jako by umíral v plynové komoře. Musel se také chovat, jako by střílel své vrstevníky, uvedl rodič. Rodič s webem The Washington Post hovořil pod podmínkou zachování anonymity.

Podle tvrzení jiného z rodičů, kterého americký web citoval, instruktor žákům řekl, že k holokaustu došlo, „protože Židé zničili Vánoce“. Instruktorka studenty podle tohoto rodiče po rekonstrukci požádala, aby o tom nikomu neříkali. Svému třídnímu učiteli to ale řekli.

„Nejednalo se o schválený plán výuky a upřímně se omlouváme našim studentům a rodinám, kteří byli tomuto incidentu vystaveni,“ uvedl mluvčí Enrique Gutierrez. Gutierrez dodal, že se během hodiny zaměstnankyně údajně chovala nenávistně, což je podle něj „nepřijatelné a na žádné z našich škol se to netoleruje“.

Incident byl nahlášen týmu DCPS pro komplexní alternativní řešení a rovnost. Podle Berkowitzova e-mailu se celá třída po pátečním incidentu setkala se školním týmem psychologů.

Několik dalších místních škol v poslední době zaznamenalo antisemitské incidenty. Začátkem prosince studenti washingtonské střední školy Woodrowa Wilsona nahlásili, že na stěny toalet někdo namaloval hákové kříže.

Případ se odehrál v době, kdy odborníci varovali před nárůstem antisemitismu v USA. Zpráva, kterou v říjnu zveřejnil Americký židovský výbor (AJC), uvádí, že každý čtvrtý americký Žid se v posledních 12 měsících setkal s antisemitismem.

Reklama

Doporučované