Hlavní obsah

V Británii eskaluje „večírková“ aféra. Vládní mluvčí s pláčem odstoupila

Foto: Profimedia.cz

Bývalá vládní mluvčí Allegra Strattonová při oznámení rezignace.

Reklama

Allegra Strattonová už není v týmu britského premiéra Borise Johnsona. Svou rezignaci z postu mluvčí oznámila ve středu před svým domem. V emotivním vyjádření mimo jiné řekla, že vtipů o vánočním večírku nikdy nepřestane litovat.

Článek

Nyní už bývalá mluvčí kabinetu Borise Johnsona Allegra Strattonová odstoupila z funkce kvůli uniklému videu z minulého roku, na kterém vtipkuje o vánočním večírku. Ten se měl podle britských médií konat loni v době, kdy přísné protipandemické restrikce nařizovaly všem, aby zůstali doma.

„Moje poznámky mohly zlehčovat pravidla, která se lidé ze všech sil snažili dodržovat. To nikdy nebyl můj záměr. Budu toho litovat do konce života a hluboce se za ně vám všem omlouvám,“ řekla Allegra Strattonová do kamer novinářů před svým domem.

Na mysli měla své odkazy na údajný vánoční večírek z loňského nácviku tiskové konference. Strattonová při zkoušce na výzvu kolegů zkoušela vymyslet reakci pro případ, že by se jí novináři na konání vánočního večírku zeptali.

„Já jsem šla domů. Počkat, počkat, ehm… Jaká je odpověď?“ řekla mimo jiné Strattonová. „Tento fiktivní večírek byl jen pracovní schůzka a rozestupy se na ní nedodržovaly,“ pokračovala poté bývalá mluvčí, zatímco se její kolegové smáli.

Celou situaci ale zachytily kamery a záběry nyní po téměř roce zveřejnila televize ITV News.

Kauza se táhne už od minulého týdne, kdy s odvoláním na vlastní zdroje napsal o konání večírku v době lockdownu Daily Mirror. Poté to na základě vlastního pátrání potvrdila i televize BBC.

Vláda v čele s Johnsonem uspořádání vánočního večírku popírá. Po zveřejnění videa ale Johnson změnil tón a prohlásil, že věc nechá interně prošetřit, a dodal, že jestli se ukáže, že pravidla byla porušena, zúčastněné nemine trest.

Při interpelacích v parlamentu se Johnson ve středu odpoledne i omluvil. Jeho omluva ale mířila jen na to, co se odehrává na uniklém videu. „Omlouvám se za pohoršení a dojem, který to (video, pozn. red.) vytváří,“ řekl Johnson. Premiér nicméně dál trvá na tom, že se žádný večírek nekonal.

Že k večírku došlo, nepřiznala ani Strattonová. Ta ve svém vystoupení před novináři podobně jako Johnson mluvila pouze o tom, co bylo vidět na videu. „Britský lid přinesl do boje proti covidu-19 obrovské oběti. Obávám se, že moje komentáře v uniklém videu se staly rozptýlením tohoto boje,“ řekla Strattonová.

Na skandál kromě médií upozorňuje i opozice. Podle šéfa Labour Party Keira Starmera dělá vláda z celého národa hlupáky. Premiérova omluva pak podle labouristy „přinesla víc otázek než odpovědí“.

Reklama

Doporučované