Hlavní obsah

Postsovětští spojenci Kazachstánu posílají do země své jednotky

Foto: AP/Vladimir Tretyakov, ČTK

Policejní jednotky nasazené proti demonstrantům.

Reklama

aktualizováno •

Kazachstán zmítaný nepokoji vyhlásil výjimečný stav. Prezident Tokajev vyzval své spojence z postsovětských zemí, aby mu pomohli nepokoje potlačit. Ti v reakci oznámili, že do země pošlou „na omezenou dobu mírové síly“.

Článek

Prezident Kasym-Žomart Tokajev už dříve zavedl výjimečný stav v některých částech středoasijské republiky – v hlavním městě Nur-Sultanu, v největším městě Almaty a na západě Kazachstánu. Nyní již podle ruských tiskových agentur platí výjimečný stav v celé zemi.

Tokajev večer oznámil, že požádal prezidenty států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), aby mu pomohli potlačit nepokoje v jeho zemi. Hovoří o „teroristické hrozbě“, informovala agentura TASS. Vojenskou alianci ODKB v čele s Ruskem tvoří několik států někdejšího Sovětského svazu.

„Dnes jsem se obrátil na hlavy států ODKB s prosbou o poskytnutí pomoci Kazachstánu při překonávání této teroristické hrozby. Ve skutečnosti už nejde jen o hrozbu, ale o podkopávání celistvosti státu a hlavně o útok na naše občany, kteří mě jako hlavu státu žádají, abych jim urychleně pomohl,“ prohlásil ve večerním televizním vystoupení Tokajev. Podle jeho slov je tato žádost zcela na místě.

ODKB je Ruskem vedená vojenská aliance několika bývalých sovětských republik, která má být protiváhou NATO. Jejími členy jsou vedle Kazachstánu a Ruska také Arménie, Bělorusko, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Tokajev podle TASS dále prohlásil, že v největším kazašském městě Almaty „řádí teroristické skupiny, které se zmocňují budov infrastruktury“. „A především se zmocňují zařízení, kde se nacházejí ruční střelné zbraně,“ uvedl.

Lídři zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) ještě ve středu v noci rozhodli, že do Kazachstánu zmítaného nepokoji pošlou na omezenou dobu mírové jednotky, které mají pomoci situaci v zemi stabilizovat. Podle agentury Ria Novosti oznámil arménský premiér Nikol Pašinjan.

Pašinjan na facebooku uvedl, že ODKB se rozhodla o vyslání mírových jednotek „s ohledem na hrozbu ohrožení národní bezpečnosti a suverenity Kazašské republiky, způsobenou kromě jiného zasahováním zvenčí“. Nespecifikoval, kolik vojáků do Kazachstánu přijede a kdy by se tak mělo stát.

Země v ohni

Vyhlášení výjimečného stavu následovalo poté, co situace v zemi prudce eskalovala. Například v Almaty dav vtrhl na tamní radnici a zbil policisty z kordonu bránící demonstrantům v útoku. Dav obsadil také přilehlou rezidenci hlavy státu v Almaty, oznámila agentura TASS s odvoláním na svědky.

Radnice a rezidence v Almaty podle zpráv z místa vzplála, podobně jako sídlo prokuratury a místní pobočka vládnoucí strany Nur-Otan (Světlo vlasti). Podnikatelské sdružení hlásí také útoky na banky, obchody a restaurace. Místní policejní náčelník podle Reuters připsal nepokoje v Almaty „extremistům a radikálům“, kteří podle něj zbili stovky civilistů a vyplenili stovku podniků.

Vpád davu na radnici v Almaty potvrdil z místa i zpravodaj kazašské pobočky agentury Interfax. „Policisté, kteří se pokoušeli zabránit útoku demonstrantů, se pokoušejí utéci, demonstranti je bijí. Policejní vozy, které byly rozmístěny v okolí radnice, odjely. Nad budovou stoupá černý kouř,“ vylíčil zpravodaj.

Podle svědků byly v okolí slyšet výstřely. Demonstranti několik policistů zbili a strážcům pořádku odebrali obušky, zábleskové granáty, přilby a plastové štíty, dodal server. V Almaty, kde trvají nepokoje, vzplála i budova městské prokuratury, uvedla ruská tisková agentura TASS. Protestující vnikli rovněž do prezidentské rezidence, která začala podle tiskových agentur hořet. Server Orda.kz informuje, že vzplála rovněž budova pobočky státní televize.

Policie podle agentury AP nasadila proti demonstrantům v mrazivém počasí vodní děla, slzný plyn a zábleskové granáty. Zdá se, že protesty nemají žádného identifikovatelného vůdce nebo požadavky, poznamenala AP.

České ministerstvo zahraničí dnes v souvislosti s dramatickým vývojem v zemi vydalo upozornění pro cesty do Kazachstánu. Diplomacie konstatuje, že prezident zavedl ve městech Almaty, Nur-Sultan a dvou oblastech země výjimečný stav. „Doporučujeme českým občanům zvýšenou obezřetnost při pohybu ve zmíněných lokalitách, jejichž výčet se může dále rozšiřovat. Doporučujeme vyhýbat se místům, kde mohou probíhat demonstrace, především před vládními a veřejnými budovami,“ píše ministerstvo a Čechům v Kazachstánu doporučuje registraci v aplikaci Drozd.

Obsazené a zase „osvobozené“ letiště v Almaty

Demonstranti zaútočili na vládní budovy i ve dvou dalších městech na jihu Kazachstánu, uvedlo ministerstvo vnitra. Policie použila vodní dělo proti davu před radnicí v Aktobe na západě země.

„V souvislosti s vážným a bezprostředním ohrožením bezpečnosti občanů a s cílem zajistit veřejnou bezpečnost, obnovení zákonnosti a pořádku, ochrany práv a svobod občanů (nařizuji) zavést v hranicích města Nur-Sultan výjimečný stav od 5. ledna do 19. ledna,“ citovala již dříve agentura TASS z prezidentova dekretu. V době výjimečného stavu platí zákaz nočního vycházení od 23:00 do 7:00 místního času.

Situace v zemi se podle médií dále vyhrocuje. Dav obsadil letiště v největším městě Almaty, kde byly následně zrušeny všechny přílety i odlety. Vedení města Almaty večer oznámilo, že bezpečnostní složky provádějí „protiteroristickou operaci“ s cílem nastolit pořádek, informoval ruskojazyčný web stanice BBC.

Úřady později oznámily, že při speciální operaci opět získaly nad letištěm kontrolu. „Letiště bylo osvobozeno. Je opět v běžném provozu,“ řekl novinářům zástupce městské správy. Prezident země Kasym-Žomart Tokajev před tím prohlásil, že se letiště zmocnili „teroristé“, kteří zadrželi pět letadel.

Ve městě Taldykorgan demonstrující podle Kommersantu strhli sochu bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva, který vládl postsovětskému Kazachstánu od vyhlášení nezávislosti v roce 1991 až do roku 2019, kdy odstoupil. Je však stále považován za hlavní politickou sílu v metropoli Nur-Sultanu, která nese právě jeho jméno, poznamenala agentura Reuters. Podle ní panuje přesvědčení, že Nazarbajevova rodina ovládá velkou část ekonomiky.

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se pak zdvojnásobily. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst. Nepokoje vedly k odvolání vlády prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem. Ten novému přechodnému kabinetu nařídil, aby usměrnil ceny paliv stejně jako ostatního „společensky významného“ zboží. Tokajev také prohlásil, že přebírá funkci předsedy bezpečnostní rady a hodlá postupovat „s maximální tvrdostí“.

Reklama

Doporučované