Hlavní obsah

V Chile vyhrál prezidentské volby levicový Gabriel Boric

Foto: Profimedia.cz

Budoucímu prezidentu Chile Gabrielu Boricovi je pouhých 35 let.

Reklama

Nový prezident jihoamerické Chile chce prosazovat změny v zdravotnictví a školství. Prioritou je pro něj také životní prostředí.

Článek

Levicový kandidát Gabriel Boric je vítězem prezidentských voleb v Chile, oznámila v pondělí místní volební komise. Po sečtení 99 procent hlasů má podporu 56 procent voličů, informovala agentura AFP. Boric se stane se nejmladším prezidentem Chile; v březnu, kdy končí mandát prezidenta Sebastiána Piňery, mu bude 36 let.

Jeho oponent a krajně pravicový politik José Antonio Kast získal 44 procent hlasů. Kast už dříve uznal volební porážku a Boricovi pogratuloval.

Někdejší studentský vůdce Boric v kampani prosazoval změnu v podobě větší role státu zejména ve zdravotnictví a školství. V programu má například větší pomoc studentům, včetně odpuštění dluhů vysokoškolákům, kteří si na studium půjčili u bank. Navrhuje též daň pro nejbohatší či vyšší daně pro těžební společnosti. Někteří kritici mu vyčítají spojení s komunistickou stranou v rámci aliance Apruebo Dignidad (Schvaluji důstojnost). V novém parlamentu ale nebude mít jasnou většinu.

Jeho protivník hájil neoliberální ekonomický model z dob diktatury Augusta Pinocheta. Odmítá homosexuální sňatky, přestože je nedávno schválil parlament, a zaujímá tvrdý postoj vůči nelegální migraci.

Boric ve svém prvním povolebním projevu slíbil více sociálních práv a zároveň fiskální odpovědnost. „Budeme mít více sociálních práv, ale zároveň zůstaneme rozpočtově odpovědní,“ řekl 35letý politik desetitisícovému davu, který si ho přišel poslechnout po jeho vítězství.

Budoucí prezident také prohlásil, že se postaví proti těžebním projektům, které ničí přírodní prostředí. „Ničení světa znamená ničení nás samotných,“ uvedl Boric.

Analytici před druhým kolem hlasování varovali, že jeho výsledek bude nejméně odhadnutelný za poslední tři desetiletí, a to vzhledem k velmi těsnému rozdílu v prvním listopadovém kole voleb. V prvním kole volby vyhrál Kast s 27,9 procenta hlasů, Boric skončil druhý s 25,8 procenta hlasů.

Reklama

Doporučované