Hlavní obsah

V místech zemětřesení se šíří nenávist: „Zloděj dostal, co si zasloužil“

Bez komentáře: Záběry rabování a hlídkujících vojáků v tureckých městech.Video: AP

 

Reklama

V turecké provincii Hatay se smutek změnil ve strach a hněv. Několik lidí už přišlo o život. Německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle upozornila na případy násilí namířeného zejména proti syrským uprchlíkům.

Článek

Na zemi leží čtyři muži. Starší z nich je polonahý, ostatní mají tmavé kalhoty a bundy. Dva policisté je surově bijí holemi a slovně je urážejí. „Lidi leží pod sutinami a vy parchanti jste kradli nudle? My jsme vás přijali a co děláte? Kradete?“ Jeden z policistů stříká bezmocným mužům do obličeje pepřový sprej. Další z pozadí dává povel: „Zlomte zlodějům ruce.“

Podobných videí z míst zničených zemětřesením koluje po internetu stále více, upozorňuje na svých stránkách veřejnoprávní Deutsche Welle.

Stanice kontaktovala tureckou Asociaci pro lidská práva (IHD). Ta uvedla, že zatím eviduje pouze jednociferné případy násilí. Téměř všechny však pocházejí z provincie Hatay.

Nejjižnější provincie země je rozsáhle zničená. Turecká Agentura pro kontrolu katastrof (AFAD) uvedla, že v celé oblasti je aktuálně v provozu více než 12 tisíc těžkých strojů, které odklízejí trosky. Naléhavě jsou stále potřeba zimní stany, topení, generátory elektřiny, voda, potraviny a léky. Přerušené dodávky vody a nedostatek latrín ještě více ztěžují už tak komplikovaný každodenní život přeživších i pomáhajících. Podle hlášení obyvatel se na některých místech zápach prasklé kanalizace mísí se zápachem rozkladu.

Situaci ještě komplikuje fakt, že se provincie stala útočiště mnoha uprchlíkům ze Sýrie, kteří svou vlast opustili kvůli krvavé občanské válce. Neměli skoro nic, teď přišli i o to málo.

Rozhovor ze Sýrie

„Situace je velmi špatná, chybí vyprošťovací stroje, voda, přikrývky,“ popisuje pro Seznam Zprávy zoufalou situaci v Sýrii fotograf a dobrovolník pomáhající záchranářům po zemětřesení Mohamad Kazmooz.

Teď jsou navíc podle Deutche Welle terčem pravicových populistů a nacionalistů, kteří katastrofické zemětřesení využili k výpadům vůči uprchlíkům a dalším menšinám.

„Syřan vyraboval supermarket a ukradl kondomy,“ koluje obrázek balíčku kondomu po internetu. Komentáře jsou nemilosrdné. Žádosti, aby uprchlíci z Turecka prostě zmizeli, jsou ty jemnější.

„Nejsme žádní zloději“

Deutsche Welle pak cituje z dalšího videa, které stanice ověřovala. Jsou na něm dva muži z provincie Hatay, kteří vyprávějí, jak je zbili příslušníci ochranky. „Šli jsme domů z lékárny,“ říká starší z nich. „Zastavila nás ochranka. V rukou jsme měli léky pro rodiče. Měli nás za lupiče a zbili nás. Pak nás prostě nechali ležet na ulici.“ Na čele má sytě červenou stopu po obušku. „Prosím, smažte všechna videa, která nás zobrazují jako lupiče! Nejsme žádní rabovači,“ prosí komunitu.

Něco podobného se údajně stalo i pěti mladým Kurdům z Diyarbakiru. Jak uvádějí lidskoprávní aktivisté, muži se do oblasti zemětřesení vydali jako dobrovolníci. Před vstupem do země k tomu dokonce získali obecní potvrzení. Přesto byli po první záchranné akci v provincii Adiyaman odvezeni na stanici. Tam je zbili a poté nahé zanechali v jiném městě.

Sdružení pokrokových právníků (CHD) v Turecku upozornilo na případ, který skončil fatálně. O víkendu byli v obci Altinözü v provincii Hatay zatčeni dva bratři, údajní lupiči. Jeden z nich zemřel ve vazbě. Jejich otec, který musel druhý den identifikovat tělo, sdělil CHD, že jeho syn měl zlomená žebra a zlomený nos a že zemřel na krevní sraženinu. Druhý syn byl stále v nemocnici a i on byl údajně mučen.

Jak zdůrazňuje turecká asociace pro lidská práva IHD, mučení je zločin proti lidskosti a nemá promlčecí lhůtu. Sdružení vyzývá turecké orgány, aby okamžitě vypátraly pachatele a pohnaly je k odpovědnosti.

Po twitteru pak kolovalo další zdokumentované zabití údajných zlodějů. Zachycovalo těla tří mužů, údajně uprchlíků, ležící na ulici vedle bílé dodávky. „Lupiči dostali, co si zasloužili,“ bylo slyšet z pozadí. Video už bylo ze sociální sítě odstraněno.

Z Turecka

Záchranné akce po zemětřesení v Turecku a Sýrii stále probíhají v plném proudu. Mezinárodní záchranáři ale mají kvůli nespokojenosti místních obavy o vlastní bezpečnost. Turecko tak opustily týmy z Izraele, Německa i Rakouska.

„Rabování je výmysl“

Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdağ o víkendu jmenoval 75 případů rabování v oblasti zemětřesení. V této souvislosti bylo vzato do vazby 57 údajných podezřelých. Zároveň jim byla prodloužena vazba na čtyři dny. Obvykle je to maximálně 24 hodin.

Ve stejnou chvíli ministr vnitra Süleyman Soylu popřel, že by k jakémukoliv rabování docházelo a označil to za šíření lží. Obvinil také rakouský záchranný tým, který o víkendu z bezpečnostních důvodů dočasně přerušil svou činnost (více zde), z šíření dezinformací o Turecku.

Od pondělí stále více zahraničních záchranářů odjíždí a vrací se do svých zemí, protože naděje na nalezení živých obětí pod sutinami je malá.

Přežili 228 hodin pod troskami:

+5

Podle turecké IHD jsou v provincii Hatay obzvláště zranitelné ženy, děti a uprchlíci. K nejistotě přispívají spíše polovojenské skupiny, které se pohybují v některých čtvrtích.

Hatay je nejjižnější tureckou provincií na turecko-syrské hranici. Vzdálena je zhruba 200 kilometrů od epicenter ničivých velkých zemětřesení ze 6. února. Škody v provincii jsou rozsáhlé: poškozeno bylo letiště, řada nemocnic a také budova turecké Agentury civilní ochrany (AFAD). Tím se pomoc ještě více ztížila.

Reklama

Doporučované