Hlavní obsah

V Polsku přistály americké stíhačky jako posila východního křídla NATO

Foto: Profimedia.cz

F-15 amerického letectva při únorovém cvičení v Estonsku.

Reklama

aktualizováno •

Na polskou leteckou základnu Lask u Lodže přiletěly dnes americké stíhačky F-15 ze základny Lakenheath ve Velké Británii.

Článek

„Je to další posílení východního křídla Severoatlantické aliance kvůli krizi na rusko-ukrajinských hranicích,“ uvedla zpravodajská televize TVN 24. Současně ve Varšavě přistálo 350 vojáků z jednotky britské námořní pěchoty. Počet britských vojáků v Polsku tím stoupl na šest stovek, uvedl ministr obrany Mariusz Blaszczak.

S britskými vojáky v Polsku se dnes setkal britský premiér Boris Johnson, který ve Varšavě jednal se svým protějškem Mariuszem Morawieckým a prezidentem Andrzejem Dudou.

Johnson ujistil, že Británie je připravena pomoci Polsku, pokud by bylo ohroženo v nynější krizi mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině. „Polsko a Británie stojí jednoznačně na straně míru, klidu a bezpečí,“ uvedl podle televize TVN 24 Johnsonův hostitel, polský premiér Mateusz Morawiecki.

„Polsko má klíčovou roli v naší kolektivní evropské bezpečnosti. Sto posledních let nám ukázalo, že pokud je Polsko něčím ohroženo, ohroženi jsme všichni,“ řekl Johnson. „Když je Polsko v ohrožení, Velká Británie je vždy připravena pomoci, podobně jako Polsko vždy bylo a je ochotno pomoci nám,“ zdůraznil.

Letouny F-15 určené zajištění vzdušné nadvlády mají podle TVN 24 posílit obranyschopnost spojenců na východním křídle NATO v souvislosti s pokračujícím soustřeďováním ruských vojsk u hranic s Ukrajinou. Americké stíhačky mají spolupracovat s polskými a dánskými stroji F-16, které již zajišťují ochranu Pobaltí z litevské základny Siauliai.

Zapojení amerických stíhaček a pilotů je důkazem solidarity v Severoatlantické aliance, uvedl velitel amerického letectva v Evropě a Africe generál Jeffrey Harrigian.

Reklama

Doporučované