Hlavní obsah

V případě čínské invaze by Tchaj-wan bránili američtí vojáci, prohlásil Biden

Foto: Haditha26, Shutterstock.com

Americký prezident Joe Biden uvedl, že v případě čínského útoku by Tchaj-wan bránili američtí vojáci.

Reklama

Tchaj-wan by v případě napadení Čínou bránili američtí vojáci. V rozhovoru pro americkou stanici CBS to v neděli uvedl prezident Joe Biden. Pokud by došlo k bezprecedentnímu útoku ze strany Číny, USA by neváhaly vyslat své síly.

Článek

Američtí vojáci by bránili Tchaj-wan, pokud by jej Čína napadla. Americký prezident Joe Biden to potvrdil v rozhovoru pro stanici CBS, který televize odvysílala v neděli místního času. Podobné tvrzení pronesl Biden už letos v únoru v Tokiu, ve stejném duchu se pak podle agentury Reuters vyjádřil i v květnu. Jeho současný výrok je ale ještě jasnější.

Na otázku moderátora, zda by americké síly bránily ostrov, jejž si nárokuje Čína, Biden odpověděl kladně. „Ano, pokud by došlo k bezprecedentnímu útoku,“ uvedl. Kladně pak prezident reagoval také na upřesňující dotaz, zda tím myslí, že by se na obraně Tchaj-wanu podíleli přímo američtí vojáci: na rozdíl od americké reakce na ruskou invazi na Ukrajinu.

Biden také upřesnil, že politika Spojených států směrem k Tchaj-wanu se nezměnila. „Stále podporujeme politiku jedné Číny a Tchaj-wan se sám rozhoduje o své nezávislosti. Naše politika se nezměnila, nepobízíme je, aby se stali nezávislými. Je to jejich rozhodnutí,“ dodal.

Jak připomněl deník The Washington Post, napětí mezi Spojenými státy a Čínou a stejně tak mezi Čínou a Tchaj-wanem v posledních měsících eskalovala.

Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, poslal prezident Biden na Tchaj-wan neoficiální delegaci bývalých představitelů americké obrany a národní bezpečnosti. Chtěl tak ukázat, že se americký závazek vůči ostrovnímu státu nemění.

Zbraně pro Tchaj-wan

V období houstnoucích čínsko-amerických vztahů zasadil Washington Pekingu další políček. Bidenova administrativa se rozhodla prodat Tchaj-wanu zbraně v hodnotě 1,1 miliardy dolarů.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová pak letos v srpnu navštívila Tchaj-pej. Stala se tak nejvyšší americkou představitelkou za poslední čtvrtstoletí, která tak učinila. Pelosiová se sešla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-Wenovou a znovu potvrdila, že Spojené státy vnímají tuto zemi jako přítele, k němuž mají závazek.

Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a dlouhodobě se snaží diplomaticky izolovat jeho demokraticky zvolenou vládu. Před a po návštěvě Pelosiové provedla poblíž ostrova rozsáhlá vojenská cvičení. Označila je za varování pro provokatéry, kteří zpochybňují nároky Pekingu ohledně Tchaj-wanu.

Peking také uvalil sankce na Pelosiovou a její nejbližší rodinu, zrušil vojenské dialogy a pozastavil jednání o klimatu se Spojenými státy.

Reklama

Doporučované