Hlavní obsah

V Rakousku skončil lockdown. Ale pouze očkovaným

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Nejpozději, až 20. prosince, provoz gastronomie a ubytovacích služeb obnoví Vídeň.

Reklama

V Rakousku v neděli skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Uvolnění přísných opatření se týká pouze lidí očkovaných proti covidu, pro neočkované restrikce platí dál.

Článek

Platnost opatření sice skončila již v neděli, k běžnému životu se však země vrací až od pondělí, protože v neděli ještě musela mít většina obchodů zavřeno a nefungovaly ani některé služby. Lidé ale už mohli opět třeba do divadel, muzeí nebo dalších míst pro trávení volného času.

Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení, včetně zákazu vycházení mimo některých výjimek, platí dál. Proti pandemickým restrikcím se v několika městech o víkendu protestovalo.

Od neděle je oficiálně znovu možné vyrážet do Rakouska za turistickými účely. Jednotlivé spolkové země si ale samostatně určily, jak budou restrikce v gastronomii a ubytovacích službách uvolňovat. Zatímco v Tyrolsku, Vorarlbersku a Burgenlandu provozovatelé těchto zařízení mohou znovu vítat hosty už od neděle, jinde tomu tak bude až k 17. prosinci. Nejpozději, až 20. prosince, provoz této branže obnoví hlavní město Vídeň.

Znovu se mohou konat vánoční trhy, ale stánky s občerstvením budou smět své zboží prodávat až v den otevření gastronomie. Například v Salcburku včera otevřel vánoční trh u tamního dómu, jeho návštěvníci si tam ale jídlo a pití ke konzumaci na místě budou moci koupit až v pátek.

„Máme hroznou radost, i když nám je jasné, že ty uplynulé tři týdny už nezvládneme dohnat,“ cituje internetový portál listu Kronen Zeitung Sabine Reiterovou, která na trhu provozuje dva stánky s punčem. Dodává, že v listopadu měla otevřeno čtyři dny, ale pak přišla plošná uzávěra.

Na poněkud opožděný začátek zimní sezóny se těší podnikatelé v horských střediscích. „Sníh je senzační, počasí nám hraje do karet a ponouká lidi udělat si zimní dovolenou,“ řekl v deníku Tiroler Tageszeitung jistý majitel restaurace v tyrolském středisku Ellmau.

Ve všech vnitřních prostorách musí lidé nosit respirátory třídy FFP2, restaurace a bary mají nařízeno zavírat ve 23:00, noční lokály a bary u sjezdovek nesmějí otevřít vůbec.

Během lockdownu se sedmidenní incidence snížila přibližně o dvě třetiny na asi 370 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v týdenním úhrnu. V Česku měl tento ukazatel k neděli hodnotu 871. Na jednotkách intenzivní péče leží 567 pacientů ve vážním stavu, ve druhé polovině listopadu se jich tam léčilo jen o několik více.

Rakousko jako první evropská země se chystá zavést povinné očkování proti covidu-19 pro všechny lidi starší 14 let. Tato povinnost začne platit zřejmě v únoru. Nyní je naočkovaných 68,4 procenta obyvatel. Proti povinné vakcinaci i proti dalším opatřením proti koronaviru v sobotu ve Vídni protestovalo na 44 tisíc lidí.

Demonstrace odpůrců povinného očkování a dalších opatření se v Rakousku konaly také v neděli. Ve Štýrském Hradci se podle odhadu policie protestního pochodu zúčastnilo kolem 17 tisíc lidí. Hned na počátku akce došlo na hlavním vlakovém nádraží ke konfliktu, při kterém byl zraněn policista, napsala agentura APA.

V rakouském městě Bregenz podle policejních odhadů demonstrovalo zhruba 9 tisíc lidí, v Innsbrucku vyrazilo do ulic kolem 6 tisíc lidí a v Salcburku se sešlo asi 4500 lidí. Protesty se konaly i v dalších rakouských městech.

Reklama

Doporučované