Hlavní obsah

V Rovníkové Guineji se šíří velmi nebezpečný virus marburg

Foto: Profimedia.cz

Snímek částic viru marburg.

Reklama

Virus marburg zabil v Rovníkové Guineji už devět lidí.

Článek

Rovníková Guinea podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrdila, že se v ní poprvé šíří velmi nebezpečný virus marburg. Krvácivé horečce, kterou způsobuje, zatím podle agentury Reuters podlehlo v africké zemi nejméně devět lidí.

O neobvyklé nákaze v Rovníkové Guineji informovala média v uplynulých dnech s tím, že kvůli ní pohyb na společné hranici omezil Kamerun. Dnes vláda středoafrické země s 1,6 milionu obyvatel potvrdila, že úmrtí způsobil virus marburg.

Virus marburg je vysoce nakažlivý a extrémně nebezpečný. Úmrtnost na nemoc, kterou po inkubační době dvou až 21 dnů vyvolává, se podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) pohybuje mezi 23 až 90 procenty nakažených.

Virus se stejně jako ebola řadí k takzvaným filovirům. Na člověka se přenáší z netopýrům podobným kaloňů, a pak se šíří skrze přímý kontakt s tělesnými tekutinami nakaženého. Objeven byl v roce 1967 v laboratoři farmaceutické firmy v Marburgu v německém Hesensku. Dostal se tam v krvi nakažených pokusných opic z Afriky. Z laboratoře unikl a rozšířil se i do Frankfurtu nad Mohanem a srbské metropole Bělehradu. Z 31 nakažených tehdy zemřelo sedm lidí.

Reklama

Doporučované