Hlavní obsah

V Záporoží hrozí jaderná havárie, varuje šéf Rosatomu

Foto: Olha Solodenko, Shutterstock.com

Záporožská jaderná elektrárna stojí na řece Dněpr, přímo na válečné frontě. V současnosti ji okupují Rusové.

Reklama

Šéf ruské energetické společnosti Rosatom varuje před možnou jadernou havárií v Záporožské jaderné elektrárně. Kyjev je podle něj ochoten akceptovat „malou jadernou havárii“.

Článek

Šéf ruské státní agentury pro atomovou energii Rosatom v pondělí varoval, že po obnoveném víkendovém ostřelování hrozí jaderná havárie v Záporožské jaderné elektrárně.

„V elektrárně hrozí jaderná havárie. Celou noc jsme jednali s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii,“ citovala agentura Interfax generálního ředitele Rosatomu Alexeje Lichačeva. Společnost po říjnovém rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina elektrárnu kontroluje.

Moskva a Kyjev se navzájem obviňují z ostřelování zařízení elektrárny už od doby, kdy jej ruské síly v březnu ovládly. Obnovené ostřelování o víkendu vyvolalo nové obavy z možné katastrofy.

O ostřelování Záporožské jaderné elektrárny podrobněji:

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vyzvala k vytvoření bezpečnostní zóny kolem elektrárny, což by podle Lichačeva bylo možné pouze tehdy, pokud by to schválily Spojené státy.

„Myslím si, že velká vzdálenost mezi Washingtonem a Záporožím by neměla být pro Spojené státy argumentem, aby oddalovaly rozhodnutí o bezpečnostní zóně,“ citovala Lichačeva agentura Interfax.

Šéf Rosatomu také řekl, že se zdá, že Kyjev je ochoten „akceptovat malou jadernou havárii“. „Bude to precedens, který navždy změní běh dějin. Proto je třeba udělat vše pro to, aby nikoho ani nenapadlo narušit bezpečnost jaderné elektrárny,“ citovala ho agentura TASS.

Úroveň radiace zůstává zatím v normálních hodnotách a nebyly hlášeny žádné oběti, uvedla MAAE. Přestože nedošlo k žádnému přímému ohrožení jaderné bezpečnosti a bezpečnostních systémů, při ostřelování k tomu bylo „nebezpečně blízko“, řekl Rafael Grossi, generální ředitel MAAE.

„Měli jsme štěstí, že k potenciálně vážnému jadernému incidentu nedošlo. Příště už možná takové štěstí mít nebudeme,“ uvedl Grossi v nedělním prohlášení.

V pondělí mají situaci na místě prověřit zástupci agentury. Rosatom ale zdůraznil, že budou mít jen omezený přístup. „Pokud budou chtít zkontrolovat zařízení, které nemá co dělat s jadernou bezpečností, přístup jim bude odepřen,“ uvedl poradce šéfa dceřiné společnosti Rosatomu Renat Karčaja.

Podle Kyjeva je víkendové ostřelování součástí ruského plánu „nechat Ukrajince umrznout k smrti“, prohlásil v neděli poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak.

V areálu elektrárny už několik měsíců pobývají ruští vojáci, ale dál tam pracují ukrajinští zaměstnanci. Často jsou vyčerpaní a rozhodují se pod nátlakem okupantů. Zařízení kvůli nestabilní situaci a ostřelování nedodává proud do elektrické sítě.

Reklama

Doporučované