Hlavní obsah

Vagnerovci shánějí nové vojáky i v Česku. Hlavní podmínkou je ochota zabíjet

Foto: DZMITRY SCHAKACHYKHIN, Shutterstock.com

Na Ukrajině bojují vedle ruské profesionální armády také paramilitární jednotky jako vagnerovci nebo kadyrovci.

Reklama

Vagnerovci mají na Ukrajině problémy s nedostatkem personálu i vojenské techniky. Nové žoldnéře hledají po celém světě, a jak uvedl web Middle East Eye, mimo jiné i v Česku. Lákadlem je vysoká mzda.

Článek

Ruská paramilitární organizace vagnerovci začíná rekrutovat členy mimo Rusko. Do svých jednotek nově láká muže z Evropy, Asie i Ameriky. Nová strategie přichází jako reakce na velké ztráty během bojů na Ukrajině, píše na svých stránkách v Londýně usazený nezávislý zpravodajský web Middle East Eye (MEE) s odkazem na dva zdroje blízké Vagnerově skupině.

Podle těchto nejmenovaných zdrojů ztrácí skupina na Ukrajině rychle jak vojáky, tak vojenský materiál. Stejně jako ruská armáda je v těchto dnech a týdnech na mnoha místech na ústupu.

Od počátku protiofenzivy se ukrajinským silám podařilo získat rozsáhlé oblasti v Charkovské oblasti, dostat se na východ od řeky Oskil a přinutit ruské jednotky k ústupu v Chersonské oblasti. Podle zdrojů MEE z osvobozeného Lymanu Ukrajinci vytlačili právě vagnerovce.

Ti během probíhajícího konfliktu museli již několikrát navýšit své personální kapacity. Po sociálních sítích kolovala videa z ruských věznic a trestaneckých kolonií, ve kterých rekrutovali trestance.

Psali jsme

„Chci jen úderné jednotky. Ti, kteří jdou kupředu, ti, kteří jsou nejenergičtější, přežívají lépe,“ říká na široce diskutovaném záznamu muž, jehož místní média identifikovala jako Jevgenije Prigožina. Video jej zachytilo, jak v trestanecké kolonii verbuje vojáky do války na Ukrajině. Informace, že Prigožin osobně jezdí verbovat do ruských káznic, se objevily již dříve. Chyběl ovšem jakýkoli pádnější důkaz.

Během svého fungování se skupina snažila přijímat pouze lidi, kteří měli bojovou zkušenost. To se s nynějším konfliktem změnilo. Hlavní podmínkou pro přijetí je nyní ochota zabíjet. Což do jejích řad přitahuje větší počet lidí s kriminální minulostí.

„Skupina se nyní snaží rekrutovat individuality, které neváhají někoho zabít a zároveň potřebují peníze,“ řekl MEE nezveřejněný zdroj blízký skupině.

Na sociálních sítích se objevily nepotvrzené informace o tom, že část trestanců, kteří byli rekrutováni, dezertovala a ve válkou zdevastovaných oblastech vytvořila ozbrojené kriminální gangy. A rovněž že ustupující ruské jednotky trestance často nechávají za sebou.

Podle zdrojů MEE se pod záminkou doplnění jednotek vagnerovci snaží rekrutovat členy mimo Rusko. „Organizace cílí hlavně na žoldáky z Turecka, Srbska, Polska, Maďarska, Německa, Kanady, Moldavska, států Jižní Ameriky a také z České republiky,“ píše s odkazem na své informátory MEE. „V zahraničí jsou kontaktovány kriminální organizace, často s ruskými či postsovětskými kořeny. Jako zprostředkovatele kontaktu používají ruské oligarchy žijící v těchto zemích.“

Jak vypadají boje Ukrajinců s vagnerovci?

Členové vagnerovců dostávají jen velmi omezený výcvik a jednoduchou výzbroj. Skupina najímá žoldnéře do bojů na Ukrajině ve věznicích v různých částech Ruska.

Zahraničním žoldákům je nabízen vyšší plat. Před válkou byl kolem 3–5 tisíc dolarů měsíčně, nyní si žoldáci měsíčně vydělají k 10 tisícům dolarů.

Vagnerovci jsou ruská paramilitární organizace s přímým napojením na Putinův režim. Hlavou skupiny je Jevgenij Prigožin, který je přezdíván jako „Putinův šéfkuchař“ pro jeho síť restaurací a dobré vztahy s prezidentem Ruska.

Skupina byla aktivní během anexe Krymu v roce 2014.

Kdo jsou vagnerovci?

Nepozorovaně zneškodnit pozičního nepřítele ✓

Otrávit nepohodlné ✓

Zanechat na rohožce vzkaz v podobě části zvířecího těla ✓

Přijmout zadání zavraždit prezidenta sousedního státu ✓

Pro žoldáky Vagnerovy skupiny žádný problém.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované