Hlavní obsah

Vakcíny pro nejmenší. Pfizer do dubna čeká výsledky testů u dětí do 5 let

Foto: Profimedia.cz

Blíží se výsledky studie vakcíny od dua Pfizer/BioNTech na dětech pod 5 let. Firmy mezitím oznámily, že testují i posilovací dávky pro věkové rozmezí 5–12 let.

Reklama

Pfizer očekává výsledky klinických testů své vakcíny proti covidu-19 na dětech pod pět let na přelomu března a dubna, informovalo o tom podle agentury Reuters ve středu vedení společnosti.

Článek

O průběhu klinického testování vakcíny na nejmladších dětech informovala podle Reuters vedoucí vědkyně Pfizeru Alejandra Gurtmanová na schůzce se zástupci amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a poradního orgánu pro imunizační postupy (ACIP).

„Studie byla pozměněna. Všem pod pět let podáváme třetí dávku nejméně po osmi týdnech od jejich poslední vakcinace,“ řekla Gurtmanová.

O nutnosti třetí dávky pro nejmladší děti Pfizer informoval už v prosinci. Přišlo se na to, že snížená dávka očkovací látky pro nejmladší děti nezajišťovala stejnou imunitní odpověď jako větší dávka u starších dětí. Třetí dávka by to měla napravit.

Pfizer na svých stránkách uvádí, že do klinických testů na dětech firma zapojila 4,5 tisíce dětí ve věkovém rozmezí mezi šesti měsíci až těsně pod 12 let z více než 90 míst napříč USA, Finskem, Polskem a Španělskem.

Bezpečnost a reakci imunitního systému pak Pfizer sledoval ve skupinách rozdělených na děti od 5 do 12 let, od 2 do 5 let a od půl roku do 2 let.

Bezpečnost vakcíny u dětí v rozmezí 5 až 12 let Pfizer oznámil už v září, na konci října užití schválil i americký úřad FDA a o měsíc později ho doporučila i Evropská léková agentura (EMA).

Děti v tomto věku se mohou nechat vakcínou od Pfizer/BioNTech očkovat i v Česku.

Gurtmanová také nově oznámila, že společnost Pfizer pracuje na testech třetí dávky šest měsíců po druhé dávce pro děti mezi 5 a 12 lety.

CDC nově doporučuje třetí dávku dětem nad 12 let

Posilovací dávku pro děti nad 12 let zároveň ve středu nově doporučilo americké CDC.

Povolená úřadem FDA byla v USA posilovací dávka nejprve pro 17leté a 16leté děti od prosince, pro zbytek dětí ve skupině nad 12 let se očkování povolilo nyní na začátku nového roku, kdy se děti vrací do škol.

Reklama

Související témata:

Doporučované