Hlavní obsah
Online

Z ostřelovaných měst se evakuovalo 400 tisíc lidí. Kromě Mariupolu

Foto: Profimedia.cz

Z Mariupolu nebyla evakuována ani jedna osoba, evakuaci místních znemožňuje ruské ostřelování (budova místní dětské nemocnice a porodnice po ruském útoku).

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace 10. března

  • Rozhovory ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova v turecké Antalyi skončily bez zásadního výsledku. Podrobněji zde.
  • Na Ukrajině bylo dosud evakuováno přes 400 000 lidí, uvedl dnes podle agentury Reuters ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. Většina evakuovaných podle něj uprchla z oblastí bojů mezi ukrajinskou a ruskou armádou.
  • Ruské invazní jednotky definitivně změnily taktiku. Teď terorizují ukrajinská města. Důvodem podle kanceláře ukrajinského prezidenta je, že nedokázaly porazit ukrajinské ozbrojené složky.
  • V noci ze středy na čtvrtek Rusové znovu ostřelovali některá ukrajinská města. Sumská oblast hlásí po útoku na obytné čtvrti tři mrtvé.
  • Ve středu ruští vojáci zničili dětskou nemocnici a porodnici ve městě Mariupol, při útoku zemřeli 3 lidé. Podrobněji zde. Z města nebyla evakuována ani jedna osoba, evakuaci místních obyvatel znemožňuje ruské ostřelování.
  • Podle Rady pro lidská práva si ruská invaze na Ukrajinu vyžádala 516 mrtvých a 908 zraněných civilistů. Ve skutečnosti mohou být počty výrazně vyšší.
  • Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v Záporožské jaderné elektrárně, které minulý týden zmocnila ruská vojska. Podobný problém hlásila MAAE také v případě vyřazené jaderné elektrárny Černobyl.

Situaci jsme sledovali i ve středu:

  • Konec v Rusku oznámila také společnost Disney

    Společnost Walt Disney Company oznámila pozastavení všech svých aktivit v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu, uvedla to v tiskové zprávě.

    „Vzhledem k probíhající ofenzívě na Ukrajině a eskalaci humanitární krize podnikáme kroky k pozastavení všech aktivit v Rusku. To zahrnuje licencování obsahu a produktů, provoz Disney Cruise Line, vydávání časopisu National Geographic, produkci místního obsahu a kanálů,“ cituje společnost agentura Interfax.

  • Zelenskyj: Na Ukrajině se žádné chemické zbraně nevyvíjely

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vymezil proti obviněním ruských médií, že se na Ukrajině nachází chemické zbraně hromadného ničení. „Žádné zbraně chemického nebo jiného hromadného ničení nikdo v Ukrajině nevyvíjel,“ prohlásil podle ukrajinského Interfaxu. „Obvinění ruských médií mě velmi znepokojují, protože nejednou jsme se přesvědčili, že pokud chcete znát plány Ruska, měli byste si přečíst, z čeho obviňují ostatní,“ řekl ve čtvrtek večer. Už během čtvrtka oznámila Británie, že se obává nasazení ruských chemických zbraní na území Ukrajiny.

  • Turecké aerolinky Pegasus nebudou dva týdny létat do Ruska

    Turecké aerolinky Pegasus Airlines pozastavily od 13. do 27. března lety do Ruska, uvedlo tiskové oddělení společnosti.

  • Diplomatický skandál Záhřebu. Chorvatské firmy prodaly Rusku motory do vrtulníků

    Podle chorvatských médií několik chorvatských státních firem v uplynulých čtyřech měsících prodalo do Ruska 22 motorů do vojenských helikoptér. Podle chorvatského serveru Dnevnik zatím Rusko posledních osm motorů neobdrželo a zakázky vyšetřují chorvatské úřady.

  • Ruský postup na Ukrajině podle Británie zpomaluje obléhání měst

    Rusko využívá čím dál větší počet svých vojáků k obléhání klíčových ukrajinských měst, což postupování ruských jednotek v zemi zpomaluje. Na twitteru to dnes s odkazem na informace vojenské rozvědky uvedlo britské ministerstvo obrany.

    „Ruské síly kvůli silnému ukrajinskému odporu nasazují rostoucí počet svých jednotek k obklíčení klíčových měst,“ uvedlo ministerstvo s tím, že to sníží počet ruských jednotek, které budou schopny dál postupovat Ukrajinou a ještě více to ruskou armádu zpomalí.

  • Tajné služby USA překvapil odpor Ukrajiny, stejně jako Rusko, uvádí jejich šéfka

    Ruské síly na Ukrajině operují bez ohledu na civilisty a ze strany ukrajinských vojáků se setkávají se silnějším odporem, než čekaly, uvedla dnes ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová.

    Schopnost odolávat ruským vojskům podcenily i tajné služby, uvedli jejich představitelé. Hainesová zároveň odmítla tvrzení Moskvy, že Ukrajina usiluje o výrobu biologických či jaderných zbraní.

  • Ruské síly se o pět kilometrů přiblížily ke Kyjevu, uvádí Spojené státy

    S odkazem na zdroje v americké administrativě a bezpečnostních složkách o tom informuje reportér agentury Reuters Idrees Ali. Podle Spojených států Rusko od začátku invaze vypálilo na Ukrajinu už přes 775 raket.

  • Prezident Jihoafrické republiky Ramaphosa hovořil s Putinem o Ukrajině

    Prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa oznámil, že dnes hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem s cílem hlouběji porozumět konfliktu na Ukrajině. Doplnil, že JAR byla požádána, aby hrála roli zprostředkovatele. Píše o tom agentura Reuters. O telefonátu, který se uskutečnil na Ramaphosovu žádost, informoval také Kreml, možnou zprostředkovatelskou roli JAR však nezmínil.

    „Na základě našich vztahů s Ruskou federací a jakožto člen BRICS byla Jihoafrická republika oslovena, aby hrála roli zprostředkovatele,“ uvedl Ramaphosa na svém účtu na platformě LinkedIn. Dodal, že podle JAR by konflikt měl být vyřešen jednáním. BRICS je hospodářské uskupení Brazílie, Číny, Indie, Ruska a JAR.

  • Ruská armáda od začátku invaze ostřelovala už 280 vzdělávacích institucí

    Informoval o tom deník Ukrajinská pravda. Mělo podle něj jít o školy a vzdělávací centra.

  • Na Ukrajině se dosud evakuovalo přes 400 000 lidí, uvedl ministr vnitra

    Na Ukrajině bylo dosud evakuováno přes 400 000 lidí, uvedl dnes podle agentury Reuters ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. Většina evakuovaných podle něj uprchla z oblastí bojů mezi ukrajinskou a ruskou armádou.

  • Rusko pozastavuje vývoz obilí a cukru do zemí Euroasijského ekonomického svazu

    Ruský vládní celní podvýbor schválil dočasný zákaz vývozu obilí z Ruska do zemí Euroasijského ekonomického svazu, tedy organizace sdružující Bělorusko, Ruskou federaci, Kazachstán, Arménii a Kyrgyzstán.

    „Opatření je dočasné a bude platit do 31. srpna 2022. Týká se pšenice, žita, ječmene a kukuřice. Výjimku tvoří dodávky na základě vývozních licencí vydaných ministerstvem průmyslu a obchodu,“ cituje prohlášení ministerstva zemědělství agentura RIA Novosti. Stejně tak ministerstvo podle agentury rozhodlo o zákazu vývozu cukru. Podle deníku Kommersant se pak zákaz vztahuje například i na vývoz dýhy a některých dřevařských výrobků do Evropské unie.

  • Polský parlament v ukrajinských barvách

  • Podle lotyšského premiéra by EU měla přestat s energetickým dovozem z Ruska

    Evropská unie musí kvůli válce na Ukrajině co nejrychleji ochromit ruskou ekonomiku a měla by rozhodnout o zastavení energetického dovozu z Ruska. Před začátkem summitu unijních lídrů to dnes řekl lotyšský premiér Krišjánis Kariňš.

    Jiní unijní lídři včetně českého premiéra Petra Fialy (ODS) ovšem prosazují opatrnější postup, a summit tak zřejmě přinese pouze obecnější deklaraci o snaze snižovat závislost na ruském plynu a ropě.

    Dodávky z Ruska tvoří asi 40 procent spotřeby zemního plynu v EU a 30 procent spotřeby ropy.

  • O situaci na Ukrajině spolu jednali Biden a Erdogan

    „Dnes jsem hovořil s prezidentem Erdoganem, abychom koordinovali naše reakce na nevyprovokovaný ruský útok na Ukrajinu. Diskutovali jsme o důležitosti pokračujícího mezinárodního úsilí přivést Moskvu k odpovědnosti za tuto agresi a podpořit ukrajinský lid, který čelí této krizi,“ uvedl na twitteru americký prezident Joe Biden po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

    Turecký prezident Erdogan také vyzval Bidena, aby zrušil americké zbrojní sankce uvalené na Ankaru. Erdogan americká opatření považuje za „nespravedlivá“, uvedla agentura Reuters. Washington uvalil zbrojní omezení v souvislosti s tureckým nákupem ruského systému protiletadlové obrany S-400, uvádí ČTK.

  • Z těžce ostřelovaného Mariupolu stále nebyl nikdo evakuován

    Z Mariupolu nebyla evakuována ani jedna osoba, uvedla pro deník Ukrajinská pravda místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Město je podle ukrajinských úřadů na pokraji humanitární katastrofy, obyvatelé nemají dostatek vody a ve městě docházejí léky. Evakuaci místních obyvatel znemožňuje ruské ostřelování.

  • Ukrajinské bezpečnostní složky varují před ruským útokem na sklad amoniaku

    Ukrajinský deník The Kyiv Independent s odkazem na bezpečnostní složky státu uvádí, že ruské jednotky zvažují vyhození do povětří skladu s amoniakem v Charkovské oblasti. Z výbuchu pak mají podle bezpečnostních složek obvinit ukrajinskou armádu.

  • Putinův útok na Ukrajinu byla chyba, jasně cílí na civilisty, uvedl Trudeau

    Ruský prezident Vladimir Putin udělal chybu, když zaútočil na Ukrajinu, a tamní válku prohraje, prohlásil dnes kanadský premiér Justin Trudeau. Zároveň hlavu ruského státu obvinil, že úmyslně cílí na civilní ukrajinské obyvatelstvo, informovaly světové agentury.

    „Putin udělal velikou chybu a válku, kterou rozpoutal, prohraje díky odvaze a odolnosti Ukrajinců. Prohraje ji také díky jednotě a síle spojeneckých zemí,“ řekl Trudeau na tiskové konferenci ve Varšavě po setkáním s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

    „Putinova bezohledná lhostejnost k lidskému životu je absolutně nepřijatelná. Je už jasné, že se rozhodl konkrétně cílit na civilisty,“ dodal kanadský premiér s tím, že si tyto kroky Ruska vyslouží tu „nejtvrdší odpověď“.

  • Černobyl vydrží i bez elektřiny na chlazení. Hůř jsou na tom pracovníci

    Černobylská jaderná elektrárna byla od středy bez elektřiny a jela na dieselové generátory s kapacitou 48 hodin. Podle českých odborníků to ale neznamená větší problém, znepokojují je spíš zprávy o blokování střídání směn.

  • Bělorusko obnovilo dodávky proudu do Černobylské elektrárny, uvedlo Rusko

    Bělorusko obnovilo dodávky elektrického proudu do ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu, uvedlo dnes podle agentury Reuters ruské ministerstvo energetiky. Kyjev ve čtvrtek oznámil, že odstavená elektrárna má proud jen ze záložních generátorů na dva dny a že elektřina je nutná k chlazení spotřebovaného jaderného paliva. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) nicméně uvedla, že přerušení dodávek elektřiny nepředstavuje kritický bezpečnostní problém.

    Podle ukrajinské společnosti Enerhoatom by včasné neobnovení dodávek proudu do elektrárny poblíž běloruských hranic mohlo vést k úniku radiace, protože elektřina je nutná k chlazení 20 tisíců článků spotřebovaného jaderného paliva uskladněného v areálu elektrárny. Jejich oteplování by mohlo vést k uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí, dodal Enerhoatom s tím, že obnovení zásobování elektrickým proudem znemožňují pokračující boje.

  • Kyjev: Ruská invaze dosud způsobila škody za nejméně 100 miliard dolarů

    Ruské invazní síly dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek v hodnotě nejméně 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). Na internetové akci pořádané americkým Petersonovým institutem pro mezinárodní ekonomiku to dnes řekl hlavní ekonomický poradce ukrajinské vlády Oleh Ustenko.

    Válka podle něj způsobila, že polovina ukrajinských podniků je zcela zavřená, zatímco ta druhá polovina funguje na výrazně nižší úrovni, než je jejich kapacita. Odhad škod je podle Ustenka, jehož citovala agentura Reuters, „velmi přibližný“. Zahrnuje silnice, mosty, nemocnice, zařízení a další majetek.

Hlavní zprávy