Hlavní obsah

Vánoční masakr v Myanmaru. Při útoku zemřeli i humanitární pracovníci

Foto: AFP PHOTO / KARENNI NATIONALITIES DEFENSE FORCE (KNDF), Profimedia.cz

Podle Asociace na pomoc politickým vězňům myanmarská armáda od převratu zabila více než 1300 lidí.

Reklama

Nevládní humanitární organizace Save the Children v úterý potvrdila, že mezi oběťmi nedávného masakru, při němž myanmarská junta zabila přes 30 lidí, byli dva její pracovníci. Ti byli dosud považováni za nezvěstné.

Článek

„S hlubokým smutkem dnes potvrzujeme, že mezi nejméně 35 mrtvými byli dva členové týmu Save the Children. Byli zabiti 24. prosince při útoku myanmarských vojáků v Kajaském státě. Mezi mrtvými jsou také ženy a děti,“ uvedla v úterním prohlášení organizace Save the Children.

Iniciativa z bezpečnostních důvodů své zesnulé pracovníky veřejně neidentifikovala. Uvedla však, že šlo o dva novopečené otce. Prvnímu bylo 32 let a pro organizaci, u které se věnoval školení učitelů, začal pracovat před dvěma roky. Druhému z mužů bylo 28 let a do řad Save the Children nastoupil už před šesti roky.

Save the Children

  • Tato nezisková organizace se věnuje záchraně a zlepšování životů dětí po celém světě. Nezletilým se snaží zajistit zdravotní péči, jídlo, přístřeší i vzdělávání. Jako základ své práce iniciativa uvádí také zajištění práv dětí.
  • „Prostřednictvím práce ve 122 zemích klademe na první místo nejchudší a marginalizované děti. Pomáháme jim s přežitím, učením a dosažením plného potenciálu,“ hlásá web organizace.

Podle sobotních informací junta na výhodě Myanmaru zabila přes 30 lidí z menšinového etnika Karenů. Na místě útoku se našla ohořelá těla. Mezi mrtvými byli civilisté, kteří se snažili uprchnout před boji.

Armáda měla prchající donutit vystoupit z aut. Některé zatkla, jiné zabila a jejich těla následně spálila. Organizace tehdy začala postrádat dva své zaměstnance. Dvojice mužů se k událostem připletla během návratu do kanceláře poté, co skončila s prací v nedaleké komunitě.

„Tyto zprávy jsou naprosto děsivé. Násilí vůči nevinným civilistům včetně humanitárních pracovníků je netolerovatelné a tento nesmyslný útok je porušením mezinárodního humanitárního práva,“ nechala se slyšet Inger Ashingová, generální ředitelka Save the Children.

„Vyšetřování povahy incidentu i nadále pokračuje. Děláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že všichni naši zaměstnanci a rodiny obětí dostanou po této zničující události podporu, kterou potřebují. Nejedná se o ojedinělou záležitost. Lidé v Myanmaru jsou i nadále terčem rostoucího násilí a tyto události vyžadují okamžitou reakci.“

Ashingová proto vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby kvůli útoku uspořádala jednání. Její členské státy by podle ředitelky organizace měly pohnat odpovědné osoby před spravedlnost a za řešení považuje i uvalení zbrojního embarga. Událostmi v Myanmaru by se více mělo zabývat i Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).

Save the Children v Myanmaru působí od roku 1995. Tamním dětem prostřednictvím partnerů a téměř tisícovky zaměstnanců poskytuje zdravotní péči, jídlo nebo vzdělání. V návaznosti na událost však organizace dočasně pozastavila své působení jak v Kajaském státě, tak i ve státě Čjinském. Částečně s prací přestala také v regionu Magway nebo Karenském státě.

Barma, nebo Myanmar?

V roce 1989 rozhodla vojenská junta, která tehdy byla u moci, o přejmenování Barmy na Myanmar. Úřední název Republika Myanmarský svaz, který již nebyl spjatý s koloniální minulostí země, se však stal zdrojem sporů. Podle Davida Steinberga z washingtonské Georgetown University mnoho opozičních skupin i zemí nadále používá jméno Barma, jelikož neuznávají legitimitu vojenské vlády či její pravomoc přejmenovat zemi. Sama nyní zadržená premiérka Su Ťij se nechala slyšet, že i nadále používá starší označení.

Chaos v Myanmaru začal v únoru tohoto roku, kdy tamní armáda sesadila faktickou hlavu státu Do Aun Schan Su Ťij. Od té doby vládne v zemi tvrdou rukou vojenská junta, která potlačuje jakýkoliv odpor. Asociace na pomoc politickým vězňům, která zaznamenává oběti zásahů bezpečnostních sil, uvádí, že armáda od převratu usmrtila přes 1300 lidí. Dalších přibližně 8000 osob pak čelilo trestnímu stíhání, zatčení nebo odsouzení.

Mezi nimi je právě i bývalá myanmarská vůdkyně Su Ťij. Ta čelí hned několika obviněním a již začátkem prosince byla odsouzena na čtyři roky vězení za podněcování k násilí a za první případ porušení protikoronavirových opatření. Toho se měla dopustit během předvolební kampaně.

Vojenská junta později uvedla, že původní trest zkrátila na dva roky. Další rozsudek by si Su Ťij mohla vyslechnout 10. ledna.

Reklama

Související témata:
Save the Children

Doporučované