Hlavní obsah

„Varoval mě.“ Brazilka popsala telefonát s manželem, kterého zabilo bahno

Odklízecí práce v brazilském Petrópolisu dále pokračují.Video: AP

 

Reklama

Brazilský stát Rio de Janeiro se stále potýká s důsledky jednoho z nejtragičtějších sesuvů půdy za poslední desítky let. Podle brazilských hasičů se pod nánosy bahna a kamenů stále hledá přes 120 lidí.

Článek

Počet obětí úterních záplav a sesuvů půdy v brazilském městě Petrópolis, které způsobily největší srážky za téměř sto let, vystoupal na nejméně 171. Dalších 126 lidí se podle tamních hasičů dále pohřešuje, informuje brazilská CNN.

Jednou z obětí byl i 53letý Marcelo Antônio Kronemberger. Záchranáři jeho tělo společně s bratrovým objevili uplynulý pátek. Těsně před smrtí pod nánosy bahna stihl Kronemberger varovat svou manželku Sandru Rochovou. Žena pro brazilská média popsala poslední telefonát s manželem.

„Začal křičet ‚Zavolám ti potom! Zavolám ti potom! Musím zavěsit!‘ a pak se dal na útěk. Snažila jsem se mu zavolat zpátky, ale už to nebral,“ vypráví pro brazilský server Globo Sandra Rochová.

O čtvrt hodiny později se od svého známého dozvěděla, že se celá ulice včetně jejich domu pod nánosy bahna zhroutila. Rochová se v době neštěstí se svou matkou nacházela v dolní části zasažené čtvrti Caxambu, která zůstala stát.

„Říkal mi, abych zůstala tam, kde jsem, protože je to děsivé. Nahrál mi video, aby mi ukázal, jak zdmi protéká silný proud vody a že má obavy. Pak se to stalo,“ popisuje dále. Dodává, že několik dnů před incidentem Rochová s manželem uvažovala, že by si koupili pozemek a ze čtvrti se přestěhovali.

Podle brazilských úřadů záchranářské operace dále pokračují. Práci ale komplikuje opět zhoršující se počasí a především déšť. Jen v úterý (v den katastrofy) podle meteorologického kanálu Climatempo napršelo za šest hodin více deště, než se očekávalo za celý únor.

V třistatisícovém Petrópolisu se kvůli přívalovým srážkám sesunulo několik svahů a voda zaplavila silnice. Některé části města, které leží necelých 70 kilometrů od Ria de Janeira v hornaté oblasti, zcela pokrylo bahno a trosky domů, stromů či aut. Opustit své domovy muselo necelých tisíc lidí.

Pátrací týmy stále doufají, že se jim podaří najít další uvězněné osoby. Záchranáři zatím nalezli 24 přeživších.

Klimatologové přičítají nezvykle intenzivní období dešťů globálnímu oteplování a varují, že se v budoucnu může opakovat stále častěji, píše AFP.

Reklama

Doporučované