Hlavní obsah

Varování pro svět. Severní Korea ukázala dosud nejrozsáhlejší jaderný arzenál

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze střel, kterou Severní Korea ukázala na přehlídce k 75. výročí založení armády.

Reklama

Severní Korea má za sebou široce očekávanou noční vojenskou přehlídku. Odborníci se shodují, že ukázala víc mezikontinentálních balistických střel než kdy předtím a že pravděpodobně vyvíjí raketu na tuhá paliva.

Článek

Více mezikontinentálních balistických střel než kdy předtím a náznaky, že se vyrábí nová jaderná zbraň na pevná paliva. Severní Korea uspořádala ve středu v Pchjongjangu široce očekávanou noční vojenskou přehlídku, na níž předvedla, jak silná je v oblasti výroby raket, píše agentura Reuters.

„Mezikontinentální balistické rakety ukázaly, že Severní Korea je schopná vést nukleární útok,“ uvedla státní tisková agentura KCNA s tím, že na přehlídce byly k vidění i taktické jaderné jednotky.

Na snímcích, které zveřejnila státní média, pak lze vidět až jedenáct střel Hwasong-17. Jde o největší severokorejské mezikontinentální balistické střely (ICBM), u nichž existuje podezření, že dokážou udeřit téměř kdekoliv na světě. Poprvé byly testovány v loňském roce.

„Na letošní severokorejské přehlídce jsme byli svědky kumulativního nárůstu počtu odpalovacích zařízení pro ICBM. Tolik jich tu nikdy nebylo,“ napsal na twitteru Ankit Panda z Carnegie Endowment for International Peace. „Pokud budou tyto ICBM vybaveny více jadernými hlavicemi, mohl by tento počet stačit k nasycení amerických protiraketových systémů,“ doplnil.

Přehlídka ukázala, že země pokročila se svým programem vývoje balistických střel a navzdory rezolucím a sankcím Rady bezpečnosti OSN odpálila už i větší a pokročilejší rakety.

Kim Čong-un dorazil na přehlídku po boku své dcery

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ukázal při příležitosti oslav armády svou dceru. Experti se shodují, že tím lídr KLDR potvrdil spekulace o své možné nástupkyni.

„Kim Čong-un za sebe tentokrát nechal mluvit rozšiřující se arzenál severokorejských taktických střel a střel dlouhého doletu,“ řekl pro Reuters profesor ze soulské univerzity Leif-Eric Easley. „Pchjongjang chce ukázat, že je na mezinárodní úrovni schopný odstrašovat i vynucovat si nátlak. Dalším krokem bude pravděpodobně test raket na tuhé palivo a detonace zmenšeného jaderného zařízení,“ myslí si.

Po vývoji raket Hwasong-17 se totiž Severní Korea zaměřila na zařízení, jež by podle některých analytiků mohlo být prototypem nové ICBM na tuhá paliva.

Většina balistických střel v zemi zatím používá kapalné palivo, odstartovat raketu s tímto typem pohonu je ale časově náročné. Vývoj ICBM na tuhá paliva je proto už dlouho považován za klíčový cíl země: takové rakety by bylo během konfliktu těžší odhalit a zničit.

Kdy by mohlo k testování střely na pevné palivo dojít, ale zatím není jasné. Severní Korea totiž už dříve na přehlídkách předváděla i makety.

Reklama

Doporučované