Hlavní obsah

Zemřela americká herečka Betty Whiteová, bylo jí 99 let

Foto: Profimedia.cz

Americká herečka Betty Whiteová.

Reklama

Americká herečka Betty Whiteová se proslavila rolemi ve filmu Nářez nebo v seriálu The Golden Girls.

Článek

Ve věku 99 let zemřela americká herečka Betty Whiteová. Televizní stálicí byla podle agentury AP po více než 60 let, ať už jako televizní moderátorka v Show Mary Tyler Moore nebo v seriálu The Golden Girls.

„Přestože Betty měla brzy oslavit 100 let, myslel jsem si, že bude žít věčně,“ uvedl v pátečním prohlášení hereččin agent a blízký přítel Jeff Witjas.

Whiteová se narodila v roce 1922 v Illinois a stala se jednou z prvních hvězd amerického filmového plátna. Její osm desetiletí trvající kariéra jí vynesla mnohá ocenění, napsal web BBC.

„Bude mi strašně chybět a stejně tak i celému světu zvířat, který tolik milovala. Myslím, že Betty se nikdy nebála odchodu, protože vždycky chtěla být se svým nejmilovanějším manželem Allenem Luddenem. Věřila, že s ním ještě někdy bude,“ dodal Witjas.

Za dobu svého působení na televizních obrazovkách Whiteová zazářila v mnoha seriálech a filmech. V roce 2010 ale dosáhla slávy jako nikdy předtím. V reklamě na Snickers, která měla premiéru během přenosu jedné z největších amerických sportovních událostí, Super Bowlu, Whiteová ztvárnila hráčku s nedostatkem energie.

Video se podle AP okamžitě stalo virálním. Na Facebooku se na jeho základě rozjela kampaň za její účinkování ve slavném pořadu Saturday Night Live. V pořadu skutečně jako moderátorka vystoupila a sklidila velikou chválu. Za vystoupení získala svou sedmou cenu Emmy.

Popularita Whiteové dosáhla takových výšin, že se i oslavy jejích narozenin staly celonárodní událostí: V lednu 2012 odvysílala stanice NBC v hlavním vysílacím čase speciální pořad „Betty White's 90th Birthday Party“. Později se objevila v seriálu Bones, v roce 2019 propůjčila hlas jedné z hraček ve filmu Toy Story 4.

Jako jedináček se s rodinou přestěhovala do Los Angeles v době velké hospodářské krize a koncem 30. let začala pracovat jako herečka a modelka. Už tehdy se proslavila, během druhé světové války ale kariéru na filmovém plátně přerušila a odešla pracovat do Amerických dobrovolnických ženských služeb.

Reklama

Související témata:
Betty White

Doporučované