Hlavní obsah

Tisíce míst v Evropě zamořily věčné chemikálie, způsobují i smrtelné choroby

Foto: Profimedia.cz

Nizozemská továrna na teflon Chemours, známější pod názvem DuPont, se opakovaně dostala do zpráv kvůli vypouštění toxických látek do ovzduší i vody, Dordrecht 27. října 2021.

Reklama

Látky známé jako „věčné chemikálie“, které příroda nedokáže rozložit, kontaminovaly v Evropě tisíce míst. Vyskytují se například v pitné vodě i potravinách. Souvisí pak s řadou zdravotních potíží, včetně rakoviny či neplodnosti.

Článek

Perfluorované a polyfluorované chemikálie (PFAS) bývají označovány jako věčné. Příroda je totiž nedokáže sama odbourat, a tak ačkoliv s jejich výrobou začali lidé jen před několika desítkami let, jsou široce rozšířené. Přestože jde o vysoce škodlivé látky, jsou přítomné v potravinách nebo pitné vodě.

Mezinárodní novinářský projekt Věčné znečištění, do nějž se zapojil například francouzský deník Le Monde nebo britský The Guardian, zmapoval rozměr kontaminace těmito látkami v Evropě. Mapa ukázala více než 17 tisíc oblastí, kde jsou věčné chemikálie přítomné, ať už ve vzorcích vody, živých organismů nebo půdy.

„Taková koncentrace ve mně vzbuzuje obavy. Existuje riziko, že se k těmto vodám dostanou hospodářská zvířata a PFAS se pak dostanou do lidského potravního řetězce,“ řekl pro list The Guardian profesor Crispin Halsall, chemik z Lancasterské univerzity.

Projekt odhaduje, že na dalších více než 20 tisíci místech se kontaminace očekává, vzhledem k jejich současnému nebo někdejšímu využívání člověkem k průmyslové výrobě.

Navzdory tomu, že projekt odhalil řadu znečištěných míst, pravděpodobně jde pouze o špičku ledovce, popsal The Guardian. Zbavit se těchto chemických látek v životním prostředí je navíc velmi nákladné, sanace může vyjít podle tvůrců výstupu až na desítky miliard eur. Na několika místech už úřady dokonce od snah o odstranění látek ustoupily a nechaly je volně v životním prostředí.

Projekt odhalil znečištění i na několika místech České republiky, výskyt PFAS se potvrdil například v Praze nebo Karlových Varech. Ve všech krajích pak existují oblasti, kde se kontaminace látkami v budoucnu očekává. Data za ČR dal dohromady Deník Referendum, který na projektu spolupracoval.

Mohlo by vás zajímat

Téměř 40 procent největších českých firem má spočítanou uhlíkovou stopu a strategii redukce CO2 stopy. A data se nebojí poskytnout. Zjistil to pilotní průzkum Carbon Tracker, jehož dílčí výsledky jako první získal SZ Byznys.

V přírodě se látky rozšířily kvůli jejich neregulovanému využití ve spotřebních produktech. Věčné chemikálie jsou součástí například hasící pěny nebo teflonových výrobků. Jejich využití je nicméně široké taktéž v kosmetice.

Výskyt perfluorovaných a polyfluorovaných chemikálií může způsobit řadu zdravotních problémů, včetně rakoviny nebo neplodnosti. Novináři odhadují, že PFAS představují pro evropské zdravotnické systémy každoroční zátěž ve výši 52 až 84 miliard eur.

Věčné chemikálie nejsou Evropskou unií nijak regulované

Z projektu vyplývá, že v Evropě existuje 20 výrobních závodů a více než 2 tisíce míst, která lze považovat za oblasti, kde kontaminace dosahuje úrovně považované za nebezpečnou pro zdraví.

Mapa ukazuje, že největším znečištěním trpí Belgie, kde bylo nalezené významné množství látek v podzemních vodách nedaleko továrny společnosti 3M na výrobu PFAS ve Vlámsku. Kontaminaci některých oblastí zvýšily nehody vedoucí k úniku věčných chemikálií, ke kterým došlo na letištích nebo vojenských areálech v Nizozemsku a Německu.

„Na vysoce kontaminovaných místech by místní orgány měly zvážit testování, aby zajistily, že hladiny PFAS jsou v tamních produktech bezpečné. To by pomohlo určit, zda jsou zapotřebí místní zdravotní doporučení a kampaně, které by odrazovaly od pravidelné konzumace volně žijících ryb, korýšů, vajec z volného chovu,“ podotkl profesor Ian Cousins, odborník na životní prostředí ze Stockholmské univerzity.

Emise PFAS nejsou nijak regulované Evropskou unií a jen několik členských států proti nim zasahuje.

Evropská chemická agentura minulý měsíc podala na podnět pěti evropských zemí návrh na kompletní zákaz všech perfluorovaných a polyfluorovaných látek. Podle ní by se v příštích 30 letech mohlo do životního prostředí dostat přibližně 4,4 milionu tun PFAS, pokud zůstane regulace na současné úrovni.

Projekt nicméně odhalil rozsáhlé lobbistické snahy, které mají za cíl oslabit možnost schválení celoevropského zákazu látek.

Reklama

Doporučované