Hlavní obsah

Vedoucí vyšetřovatel britské „večírkové aféry“ odstoupí. Sám pořádal party

Foto: Profimedia.cz

Simon Case, šéf státní správy ve Velké Británii.

Reklama

Britský vysoko postavený státní úředník skončil ve funkci vedoucího vyšetřovatele „večírkové aféry“ britských konzervativců. Ukázalo se, že v době lockdownu sám pořádal podobnou akci ve své vlastní kanceláři.

Článek

Šéf státní správy Simon Case měl na Johnsonovo pověření prošetřit, zda minulý rok na Downing Street došlo k porušování covidových pravidel, po tom, co se objevily zprávy o pořádání několika večírků v době nejtvrdšího lockdownu.

Jeho úkolem mělo být objasnit fakta a co nejdříve informovat o závěrech. Splnit ho ale nestihl. Z funkce odstoupil poté, co deník The Times odhalil, že se během loňského lockdownu konal večírek i v jeho vlastní kanceláři.

„Aby si probíhající vyšetřování zachovalo důvěru veřejnosti, šéf státní správy se po zbytek procesu odvolal z funkce,“ uvedl mluvčí Downing Street 10. Zastoupí ho vysoko postavená státní úřednice Sue Grayová.

Podle informací BBC se 17. prosince minulého roku konal kvízový večer pro zaměstnance soukromé kanceláře Simona Case. Na akci na adrese Whitehall 70, poblíž Downing Street 10, Case údajně pozval celkem 15 lidí. Na pozvánkách přitom mělo stát „Vánoční večírek!“.

„Zaměstnanci soukromé kanceláře šéfa státní správy se 17. prosince 2020 účastnili virtuálního kvízu,“ reagoval mluvčí vlády na podezření. „Několik z nich, kteří po celou dobu pandemie pracovali z kanceláře a měli ten den službu, se kvízu účastnili od svých stolů, zbytek týmu se účastnil virtuálně,“ vysvětloval.

„Šéf státní správy se akce nijak neúčastnil, ale cestou do své kanceláře procházel kanceláří týmu. Akce se neúčastnili a ani na ni nebyli pozvaní žádní hosti zvenčí, ani další zaměstnanci. Trvalo to asi hodinu a jídlo a pití si přinesli ti, kteří se akce účastnili. (Case) krátce hovořil se zaměstnanci před tím, než kancelář opustil,“ popisoval údajný průběh večera mluvčí vlády.

Ke zprávám o pořádání večírku v kanceláři Simona Casea se už stihli kriticky vyjádřit někteří labouristé. „Boris Johnson jako premiér udal tón státní správě i zbytku vlády,“ uvedla místopředsedkyně labouristů Angela Rayner.

„S každým novým odhalením přibývá důkazů o kultuře přivírání očí nad pravidly. Labouristé dali při zahájení vyšetřování jasně najevo, že odpovědná osoba by měla být nekompromisní a schopná spravedlivého a nezávislého posudku. Tato nová odhalení to zpochybňují,“ dodala Raynerová.

Případy o vládním porušování covidových pravidel se začínají kupit. Britský tisk nejdříve odhalil, že se v premiérově sídle konal 18. prosince minulého roku vánoční večírek. Následně přibyly zmínky o vánočním kvízu a listopadové rozlučce s Johnsonovou asistentkou Cleo Watsonovou.

Ve čtvrtek zveřejnily deníky The Guardian a The Independent výsledky své společné investigace, které odhalily další porušení pravidel. Předseda vlády se podle novinářů účastnil večírku ve svém sídle i během květnového lockdownu.

Reklama

Doporučované