Hlavní obsah

Velebili Putinovu válku, teď si troufli kritizovat mobilizaci

Foto: Profimedia.cz

Moderátor ruské státní televize Vladimir Solovjov během vysílání svého nedělního diskusního pořadu.

Reklama

Na zmatek a přešlapy, které doprovázejí vojenskou mobilizaci v Rusku, upozorňují i některé známé tváře kremelské propagandy.

Článek

Vladimir Solovjov a Margarita Simonjanová patří mezi nejznámější tváře ruské válečné propagandy. On je prominentním moderátorem, ona šéfredaktorkou televizní sítě RT. Oba často vystupují v televizních diskusích a vedou silácké a bojechtivé řeči o válce s Ukrajinou.

Uplynulou neděli se však v hlavním večerním pořadu státní televize překvapivě pustili do ostré kritiky přehmatů, které doprovázejí minulý týden vyhlášenou „částečnou“ mobilizaci.

„Zkrátka je třeba s tím něco dělat a ne rozčilovat lidi,“ řekla Simonjanová k případům, kdy byli podle ní neprávem odváděni muži kolem šedesátky.

Solovjov si přisadil, že zodpovědní vojenští úředníci by se mohli rovnou střílet. „Vzal bych takového vojenského komisaře za ucho a poslal ho rovnou na frontovou linii na Donbas,“ rozohnil se moderátor.

Takové projevy skalních mediálních opor Kremlu působí zvláštně. Teoreticky může jít o předem dohodnuté předstírání kritiky, aby diváci nabyli dojmu, že režim vnímá jejich nespokojenost. Nezaznělo také zpochybnění samotné války nebo prezidenta Vladimira Putina. Poukazování na chaotické povolávání branců v nejsledovanějších pořadech však sotva přispívá k důvěře v akceschopnost ruského vedení.

Zejména Simonjanová jakoby poodstoupila ze své neochvějně prorežimní role. Na sociálních sítích vystupuje téměř jako ombudsmanka proti chybám v mobilizaci. Ve svém masově sledovaném kanále na Telegramu a dalších sociálních sítích vylíčila v uplynulých dnech konkrétní případy.

V pondělí například napsala o 56letém Nikolaji z Vladimirské oblasti, který byl povolán, ačkoli před dvěma lety podstoupil onkologickou operaci. Zmínila se také o „několika stížnostech na mobilizaci mužů s diabetem“.

V pondělí Simonjanová také zveřejnila zprávu od své známé z televize Olgy Kokorekinové, která si postěžovala, jak se odvodoví komisaři domáhali mobilizace jejího 49letého manžela, i když byl mimo Moskvu na soutěži.

„Začali bouchat na dveře. Doma byly jenom děti. Začali vyslýchat přes dveře, kde je Ivan. Nejmladší ze strachu propadl hysterii,“ popsala žena. Když se o mobilizaci manžela dozvěděla jeho matka, dostala prý mrtvici. „Je to hotové peklo,“ uvedla známá.

Podobně Simonjanová poukázala na případ redaktora z jí podřízené agentury RIA Novosti, kterého na letišti Žukovskoje u Moskvy nepustili do letadla s odůvodněním, že se na něj může vztahovat mobilizace. Měl přitom zpáteční letenku a rezervaci do hotelu. Pohraničníky to ale neobměkčilo.

Prominentní redaktorka, na kterou Evropská unie v minulosti (stejně jako na Solovjova) uvalila sankce za řízení kremelské propagandy, si veřejně posteskla, že nikdo včetně vojenské správy nebo právníků zatím nedokáže určit, jaké postupy během mobilizace jsou protiprávní.

„Voláme a burcujeme každého, koho můžeme oslovit, abychom ukončili zmatek. Velmi. Velmi. VELMI. Doufáme, že zvítězí zdravý rozum a částečná mobilizace nabude v co nejkratším čase rysy transparentnosti, zákona a pořádku,“ napsala Simonjanová.

Její přístup ale nesdílejí všichni kolegové. Například jiná známá televizní ikona, moderátorka pořadu 60 minut Olga Skabejevová zatím průběh mobilizaci nijak nezpochybňuje a kromě podpory Putina se soustředí na uštěpačné komentáře na adresu Západu.

Reklama

Související témata:
Vladimir Solovjov
Margarita Simonjanová

Doporučované