Hlavní obsah

Video: Americká letadlová loď s jaderným pohonem operuje ve Středomoří

Bez komentáře: Záběry z letadlové lodi USS Harry Truman, která se nyní nachází ve Středozemním moři. Video: NATO, AP

 

Reklama

Americká letadlová loď USS Harry Truman nadále operuje ve Středozemním moři s cílem posílit spolupráci s dalšími partnery NATO v rámci cvičení Neptune Shield 22.

Článek

Neptune Shield 22 je dalším ze série cvičení mezi Spojenými státy a spojenci NATO. Rozsáhlé aktivity se odehrávají ve Středozemním moři, v Baltském moři a Jaderském moři. Cvičení začalo 17. května a bude trvat do konce měsíce, uvádí se na stránkách Aliance.

Spojenecká operace integruje námořní, letecké a pozemní prostředky a jejím hlavním zaměřením je zlepšení vzájemné komunikace. Armády členských zemí používají různé systémy pro komunikaci a šifrování. Společná cvičení mají případné problémy vyřešit a posílit interoperabilitu mezi jednotlivými složkami armády, píše se na stránkách vojenské aliance.

Není to první cvičení americké lodi v této oblasti. Na začátku února se společně s francouzskou letadlovou lodí Charles de Gaulle, fregatou norského královského námořnictva HNoMS Fridtjof Nansen a italskou letadlovou lodí Cavour účastnila námořního cvičení NATO zvaného Neptune Strike 2022. Bylo to poprvé od konce studené války, kdy útočná skupina letadlových lodí, jejíž součástí je i Truman a pět dalších plavidel, jež ji doprovázejí, byla pod velením NATO.

Americká loď od té doby nadále operuje ve Středozemním moři, píše agentura AP.

USS Harry Truman se také podílí na misi NATO Enhanced Air Policing, která má za úkol ochranu vzdušného prostoru podél východní hranice NATO.

Díky přítomnosti USS Harry S. Truman ve Středozemním moři mohou americké stíhačky do hodiny zasáhnout ve většině východní Evropy. To dává členům NATO, jako jsou Bulharsko, Rumunsko a Polsko, dostatečné bezpečnostní záruky, že v případě jejich napadení budou mít rychlou podporu ze strany USA, píše server Defence Brief.

Truman opustil svůj domovský přístav Norfolk ve Virginii 1. prosince. Letadlová loď původně směřovala na Blízký východ, ale Pentagon rozhodl, že zůstane v Evropě, a to kvůli zvyšujícímu se napětí na Ukrajině, připomíná americká stanice CNN.

Cvičení ve Středozemním moři není jediným, které se v tomto regionu děje. Na začátku května proběhlo v Černém moři u rumunského pobřeží mezinárodní cvičení, kterého se účastnily i speciální síly amerického námořnictva.

Do regionu ve stejnou dobu zavítal i velitel námořních sil NATO viceadmirál Keith Blount. Podle bulharské tiskové agentury BTA vyjádřil spokojenost nad připraveností námořnictva Turecka, Rumunska i Bulharska a prohlásil, že NATO „neplánuje dlouho zůstat mimo Černé moře“. Více jsme psali zde.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované