Hlavní obsah

Video: Bílá vlajka na obrněnci. Malá ruská kapitulace dohodnutá po telefonu

Bez komentáře: Ruský oddíl s bílou vlajkou se vzdává ukrajinským jednotkám. Video bylo údajně natočeno v Chersonské oblasti. Video: twitter/TpyxaNews, twitter/JayinKyiv

 

Reklama

Ukrajinská armáda v posledních dnech zaznamenala výrazný postup v Chersonské oblasti v jižní části země. Některé ruské jednotky údajně proto začaly vyjednávat o složení zbraní.

Článek

Ruská armáda se ocitla v oblasti ve velmi těžké situaci a některé jednotky se snaží s ukrajinskou armádou vyjednávat o složení zbraní a dostat se pod ochranu mezinárodního humanitárního práva.

Na sociálních sítích se objevilo video, na kterém se ruští vojáci s obrněncem vzdávají ukrajinským jednotkám. Na záběrech je vidět, jak jsou Ukrajinci rozmístěni podél polní cesty a přibližuje se k nim ruské bojové vozidlo BMP-2, které má na kanónu připevněný bílý kus látky, což signalizuje složení zbraní, píše server The Drive.

Není jasné, kde přesně se ruští vojáci vzdali a předali své obrněné vozidlo nepříteli. Někteří diskutující zastávají názor, že video je zinscenované nebo jde o nějaký druh cvičení. Neexistují ale žádné důkazy, které by tyto domněnky potvrzovaly.

Češi stále jezdí bojovat na Ukrajinu

Války na Ukrajině se aktivně účastní desítky dobrovolníků z České republiky. Tento týden se na východ země vypravila skupinka dalších. Seznam Zprávy byly u toho, více v reportáži Jana Nováka.

Tato drobná kapitulace jedné jednotky byla údajně dohodnuta předem na speciální lince, kterou ukrajinské úřady pro tyto případy provozují. Přesto ukrajinský oddíl neponechal nic náhodě a stroj řádně prohlédl.

Rusové se údajně snaží v Chersonské oblasti o kapitulaci vyjednávat čím dál častěji. K demoralizaci ruské armády mohly přispět zprávy o výrazných ukrajinských úspěších v tomto regionu na jihu Ukrajiny (aktuální zprávy z fronty najdete zde).

Ukrajincům se v posledních týdnech u Chersonu podařilo poničit všechny mosty přes Dněpr nebo na nich alespoň výrazně omezit provoz. Zásobování ruských jednotek na pravém břehu řeky je tak výrazně narušené, což přispívá k rychlejší ukrajinské protiofenzivě.

Reklama

Související témata:
Bílá barva

Doporučované