Hlavní obsah

Macron zveřejnil dojemné video: „Merci, chère Angela!“

Bez komentáře: Francouzský prezident Emmanuel Macron se dojemně rozloučil se svou letitou spojenkyní Angelou Merkelovou. Video mapuje jejich čtyřleté působí v evropské politice.Video: facebook/EmmanuelMacron

 

Reklama

Čtyři roky se potkávali na nejvyšších politických jednání. Nyní kancléřka Angela Merkelová skončila v čele Německa. A její spojenec, francouzský prezident Emmanuel Macron nechal připravit sestřih, který dokládá hluboké sympatie.

Článek

„Děkuji ti, drahá Angelo, že jsi nikdy nezapomněla na lekce z historie, že jsi toho s námi a pro nás udělala tolik, abys posunula Evropu kupředu,“ připsal Emmanuel Macron k videu, které zveřejnil na svém oficiálním facebookovém účtu v den, kdy se završila šestnáctiletá éra kancléřky Merkelové.

Sestřih je naplněn formálními i neformálními záběry z jejich schůzek od Macronova zvolení prezidentem Francie v roce 2017.

S bývalou kancléřkou se Macron loučil osobně už na začátku listopadu. Oba státníci se potkali ve středověkém burgundském městečku Beaune, kde spolu soukromě povečeřeli a zúčastnili se klavírního recitálu na tamním zámku.

V rámci návštěvy pak předal francouzský prezident Merkelové nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie.

Kancléřka během svého působení v úřadu zažila čtyři francouzské prezidenty. Nejprve spolupracovala s Jacquesem Chiracem, poté s Nicolasem Sarkozym, s Francoisem Hollandem a naposledy s Emmanuelem Macronem.

O její éře si můžete víc přečíst v přiloženém textu:

Reklama

Doporučované