Hlavní obsah

Video dokládá, jak to vypadá v Záporožské jaderné elektrárně po ostřelování

Bez komentáře: Následky ostřelování Záporožské jaderné elektrárny.Video: Ruské ministerstvo obrany , AP

 

Reklama

Záporožská jaderná elektrárna se o víkendu stala terčem ostřelování. Ukrajina a Rusko se vzájemně obviňují z „jaderného terorismu“.

Článek

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí apeloval na zpřístupnění Záporožské jaderné elektrárny mezinárodním inspektorům. A to poté, co se o víkendu objevily zprávy o novém ostřelování areálu, který leží na jihovýchodě Ukrajiny. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle Ukrajiny v sobotu ruská palba zasáhla skladiště vyhořelého jaderného paliva a zranila jednoho pracovníka. Ruská strana to popírá.

„Jakýkoli útok na jadernou elektrárnu je sebevražedná záležitost,“ řekl Guterres. K tématu se vyjádřil při návštěvě Japonska, kde se předtím zúčastnil pietní akce při příležitosti 77. výročí svržení atomové bomby na město Hirošima.

Šéf OSN zdůraznil, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) musí mít přístup do elektrárny nacházející se poblíž ukrajinského města Enerhodar.

Šéf MAAE Rafael Grossi o víkendu řekl, že současný vývoj vytváří „velmi skutečné riziko jaderné katastrofy“.

Areálu největší jaderné elektrárny v Evropě se v březnu zmocnily ruské invazní síly a místo v uplynulých měsících opakovaně zasahují výstřely a exploze. Ačkoli dané území kontrolují Rusové, v elektrárně stále pracují ukrajinští technici.

Co se děje v Záporožské elektrárně?

„Záměry Ruska ohledně Záporožské elektrárny zůstávají nejasné. Rusáci využívají dělostřelecké jednotky rozmístěné v areálu a okolí k palbě na ukrajinské pozice na západním břehu Dněpru. Dá se to nazvat jaderným terorismem,“ uvedla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Ukrajinský Enerhoatom na komunikační platformě Telegram už v sobotu uvedl, že při útoku bylo zasaženo skladiště, kde je uloženo 174 kontejnerů s vyhořelým jaderným palivem. Podle organizace byly poškozeny i tři senzory pro sledování radiace kolem areálu elektrárny.

„V důsledku toho není možná včasná detekce a reakce v případě zhoršení radiační situace nebo úniku radiace z kontejnerů s vyhořelým jaderným palivem,“ dodala společnost.

Jaderný komplex se stal terčem ostřelování už v pátek, kdy střely zasáhly vedení vysokého napětí u jaderné elektrárny, jeden z jejích reaktorů byl odstaven. Radiace ale ze zařízení neunikla.

Ruskem dosazená okupační správa naopak hovořila o škodách způsobených ukrajinským útokem.

Agentura Reuters poznamenala, že její reportéři nebyli schopni ověřit verzi té či oné strany.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované