Hlavní obsah

Video: Finsko řeší, že „nejsuprovější premiérka“ chodí na party

Bez komentáře: Na sociální sítě uniklo soukromé video z večírku, na kterém byla přítomna i finská premiérka Sanna Marinová. Video: twitter/visegrad24

 

Reklama

Finská premiérka Sanna Marinová je pod palbou kritiky. Na sociální sítě uniklo video z jednoho večírku. Tam předsedkyně vlády popíjí se skupinou přátel, tančí a zpívá. Poslanec Mikko Kärnä jí vyzval, aby podstoupila test na drogy.

Článek

Šestatřicetiletá finská ministerská předsedkyně Sanna Marinová, která je zároveň nejmladší premiérku v historii země, si užívala na večírku s přáteli. Soukromou akci ale kdosi natočil na video, které se následně objevilo na sociálních sítích, píše britský deník Daily Mail.

Na záběrech Sanna Marinová tančí, popíjí s přáteli a zpívá. Mezi přítomnými je třeba známý místní raper Petri Nygård, zpěváci Antti Tuisku a Almy, influencerka Janity Autiová, televizní moderátorka Tinni Wikströmová nebo poslanec ze Sociálnědemokratické strany, které předsedá právě Marinová.

Po zveřejnění videa se finská premiérka stala terčem kritiky. Někteří považují její chování za nevhodné. Zvlášť s ohledem na fakt, že Finsko na pozadí války na Ukrajině právě završuje svou historickou neutralitu a vstupuje do NATO.

Finský poslanec Mikko Kärnä z koaliční strany dokonce na Twitteru vyzval předsedkyni vlády, aby se dobrovolně podrobila testu na drogy. O totéž pak požádala také šéfka pravicových populistů Riikka Purrová s tím, že má rozehnat stín pochybností. „Musí se jich zbavit a dokázat, že jsou mylné, jinak její důvěryhodnost velmi utrpí,“ citovala Purrovou britská televize BBC.

Premiérka byla už dříve kritizována za to, že tráví moc času na večírcích a v klubech.

Mohlo by Vás zajímat

Moskva se velmi dobře naučila sankce obcházet. Rusové stále mohou trávit dovolenou v Evropě – pokud je neodradí složité cestování s přestupy. Evropské země chtějí změnu.

Našli se ale i osobnosti, kteří chování Marinové podpořily.

„Sanna Marinová se stává symbolem pokroku, a to se mi líbí. Kdybychom vždycky žádali tyhle konzervativce o povolení, nebyly by žádné premiérky. Jsem hrdý na to, že mohu toto video ukázat svým přátelům a kolegům. Svět a jeho hodnoty se mění,“ napsal na Twitteru finský ekonom Julius Uotila.

Německý zpravodajský server Bild označil Sannu Marinovou za „nejsuprovější premiérku na světě“.

Finská premiérka ve čtvrtek k videu prohlásila, že sice věděla, že je natáčena, ale rozčílilo ji, že se video dostalo na veřejnost.

„Tancovala jsem, zpívala a bavila se, což bylo naprosto legální. A nikdy jsem se nedostala do situace, kdy bych viděla, nebo věděla o tom, že ostatní užívají drogy. Mám rodinný život, mám pracovní život a mám volný čas, který trávím se svými přáteli. V podstatě stejně jako mnoho lidí v mém věku,“ uvedla v prohlášení.

Politička dodala, že necítí potřebu měnit své chování. „Budu úplně stejná osoba jako dosud a doufám, že to bude přijato,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Doporučované