Hlavní obsah

Obavy sílí: Rusové se prý brzy pokusí ukrást celou jadernou elektrárnu

Bez komentáře: Na internetu se objevilo nové video zachycující ruská vojenská vozidla uvnitř haly s turbínou napojenou na jaderný reaktor v Záporožské jaderné elektrárně.Video: twitter/Wooly_Mammoth

 

Reklama

aktualizováno •

Západní analytici potvrdili pravost nových záběrů, které zachycují ruská vojenská vozidla uvnitř haly s turbínou napojenou na jaderný reaktor v Záporožské jaderné elektrárně. Rusové se dle Enerhoatomu chystají elektrárnu odpojit.

Článek

Záběry byly na sociálních sítích zveřejněny ve chvíli, kdy se Moskva a Kyjev navzájem obviňují z útoků na největší jadernou elektrárnu Evropy u ukrajinského Enerhodaru.

Moskva zašla ještě dál, ve čtvrtek prohlásila, že Ukrajina chystá „rozsáhlou provokaci“, která by mohla vyvolat jadernou havárii (psali jsme zde). Ukrajinské zdroje naopak tvrdí, že „provokaci“ chystají Rusové. Chtějí zařízení odpojit od ukrajinské sítě a připojit k ruské soustavě.

Hrozí nebezpečí?

Britský expert na jadernou energii Mark Wenman z londýnské Imperial College soudí, že navzdory hrozbě není důvod k silným obavám. „Tyto reaktory jsou navrženy mnohem více (než Černobyl) podle západních standardů,“ řekl stanici BBC.

Elektrárna Záporoží byla postavena v 80. letech a je podle Wenmana relativně moderní. Po útocích na Světové obchodní centrum testovali experti budovy stejného typu a ukázalo se, že například pád letadla by je zásadně nepoškodil.

Rusové jaderné zařízení obsadili v březnu a podle Kyjeva si z něj udělali předsunutou operační a palebnou podpůrnou základnu.

Zmíněné video, které zachycují ruská vojenská vozidla uvnitř haly s turbínou napojenou na jaderný reaktor v Záporožské jaderné elektrárně, je nedatované. Vzhledem k častým nízkým a nešikovným úhlům, z nichž bylo natočeno, se zdá, že bylo pořízeno nenápadně.

Jak je na záběrech vidět, v jedné z hal stojí nejméně pět nákladních aut s velkými značkami „Z“ a také hromady beden. Objevily se spekulace, že „bedny“ vedle nákladních aut by mohly být naplněny municí či jiným vojenským materiálem. To se ale nedá rozpoznat, píše americký server The Drive.

Že jde skutečně o vnitřek zmíněné záporožské elektrárny, potvrdila například americká televize CNN. I další odborníci a pozorovatelé poukázali na řadu klíčových detailů ve videu, které téměř bez pochyb dokazují, že video bylo pořízeno uvnitř jedné z turbínových hal.

Jaderná elektrárna jako štít

Už dříve se objevily satelitní záběry a snímky z areálu elektrárny, na kterých je vidět vojenská technika v blízkosti budov, jež ruská armáda využívá jako sklady.

Ukrajinští a američtí představitelé opakovaně tvrdí, že ruská armáda využívá toto místo jako palebnou základnu pro dělostřelecké údery na cíle v okolí a jako základnu, kterou chrání „jaderný štít“ proti případným ukrajinským protiútokům.

Moskva veškerá obvinění jako obvykle popírá a tvrdí, že v areálu se nachází jen malý kontingent, který zajišťuje základní bezpečnost, navzdory jasným důkazům o opaku.

Alarmující jsou zprávy o ostřelování v bezprostřední blízkosti elektrárny. Podle ukrajinských úřadů se Rusové připravují zinscenovat incident pod falešnou vlajkou.

Připojíme si ji!

Ukrajinští zpravodajci dále tvrdí, že ruská státní jaderná společnost Rosatom, která má své zástupce v Záporoží, dala v pátek některým zaměstnancům volno. Bez jakéhokoliv vysvětlení jim doporučila, aby do elektrárny nedocházeli. Na pracoviště směli pouze zaměstnanci, kteří zajišťují provoz jaderných bloků.

Existenci tohoto nařízení potvrdila v pátek i ukrajinská státní společnost Enerhoatom, podle které jde o jasný signál, že se Rusové chystají odstavit dosud fungující reaktory a odpojit Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě.

Před tím je varoval generální tajemník OSN António Guterres: „Je zřejmé, že elektřina ze Záporoží je ukrajinská elektřina… Tento princip musí být plně respektován,“ řekl agentuře AFP během návštěvy přístavu v Oděse.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským přislíbil, že o situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny bude jednat s ruským vůdcem Vladimirem Putinem.

Rusko ovšem mezitím odmítlo apely, aby oblast demilitarizovalo.

Aktuálně

Rusko odmítlo výzvy k úplné demilitarizaci oblasti kolem jaderné elektrárny Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny, které byly Kremlu adresovány v reakci na boje opakovaně probíhající v blízkosti zařízení. „Takový krok by elektrárnu učinil ještě zranitelnější,“ odmítlo žádost ruské ministerstvo zahraničí ústy mluvčího úřadu Ivana Načajeva.

Podle Enerhoatomu dorazil ve čtvrtek večer do Enerhodaru početný štáb ruských propagandistů, kteří se sešli se zástupci ruské tajné služby FSB. Čtvrthodinu po půlnoci pak Rusové začali podle energetické společnosti od autobusového nádraží a od vypouštěcího kanálu ostřelovat okolí elektrárny.

„Je jasné, že to okupanti dělají proto, aby v propagandistických médiích obvinili z ostřelování ukrajinské síly,“ dodala společnost.

„Znovu vyzýváme mezinárodní společenství, aby co nejdříve přijalo všechna nezbytná opatření k ukončení okupace Záporožské jaderné elektrárny. V sázce je jaderná a radiační bezpečnost celého lidstva!“ zdůraznil Enerhoatom.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované