Hlavní obsah

Video: Násilnosti v Kazachstánu. Vládní budovy hoří, jsou první oběti

Bez komentáře: Násilné protesty v Kazachstánu vypukly po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se pak zdvojnásobily.Video: twitter/AlexKokcharov, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Hořící radnice v Almaty i rezidence prezidenta, zbití policisté, vypnutý internet i telefon. Situace v Kazachstánu se vyostřuje. Prezident kvůli protestům odvolal vládu a v části země vyhlásil výjimečný stav.

Článek

Agresivně naladěný dav čítající asi 3 000 mužů vtrhl na radnici v největším kazašském městě Almaty. Stalo se tak poté, co policisté přibližně v polovičním počtu ustoupili k bývalé rezidenci prezidenta středoasijské země, vzdálené několik desítek metrů od radnice.

„Policisté, kteří se pokoušeli zadržet útok demonstrantů, se pokoušejí utéci, demonstranti je mlátí. Policejní vozy, které byly rozmístěny v okolí radnice, odjely. Nad budovou se valí černý kouř,“ vylíčil zpravodaj kazašské pobočky agentury Interfax.

Radnice a rezidence v Almaty podle zpráv z místa hoří, podobně jako sídlo prokuratury a místní pobočka vládnoucí strany Nur-Otan (Světlo vlasti). Podnikatelské sdružení hlásí také případy útoků na banky, obchody a restaurace.

V hlavním městě Nur-Sultanu a také v největším městě Almaty úřady vypnuly internet a telefonické spojení, uvedla agentura Interfax s odvoláním na zpravodaje své kazašské pobočky. Weby místních médií nejsou podle portálu Fergana dostupné ze zahraničí.

„Kazaši žijící v cizině uvádí, že mají problém spojit se s příbuznými v Nur-Sultanu a Almaty, a to ať už telefonicky, anebo prostřednictvím populárních aplikací,“ napsal Interfax.

Místní policejní náčelník podle Reuters připsal nepokoje v Almaty „extremistům a radikálům“, kteří podle něj zbili stovky civilistů a vyplenili stovku podniků. Demonstranti zaútočili na vládní budovy i ve dvou dalších městech na jihu Kazachstánu, uvedlo ministerstvo vnitra. Policie použila vodní dělo proti davu před radnicí v Aktobe na západě země.

Podle očitých svědků byly v okolí radnice v Almaty slyšet výstřely. Demonstranti několik policistů zbili a strážcům pořádku odebírají obušky, zábleskové granáty, přilby a plastové štíty, dodal server.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev v televizní projevu prohlásil, že zůstane v metropoli, ať se bude dít cokoliv. Podle agentury TASS také přislíbil politickou transformaci země a postupné reformy.

Zároveň mluvil o demonstrantech jako o výtržnících, které motivují peníze. „Jsou zabití a ranění, tlupy banditských živlů bijí a ponižují vojáky, honí je nahé po ulicích, znásilňují ženy, rabují obchody. Situace ohrožuje bezpečnost všech obyvatel Almaty. Nelze to dále strpět,“ řekl prezident podle agentury Interfax. „Jako hlava státu a od dnešního dne předseda bezpečnostní rady jsem odhodlán postupovat s maximální tvrdostí,“ dodal.

Agentura TASS popřela zprávy, že společnost Aeroflot ruší lety do Kazachstánu. „Aeroflot nic nezrušil. Letiště fungují normálně,“ napsala agentura s odvoláním na nejmenovaný zdroj z letecké branže.

Rusko míní, že Kazachstán si sám vyřeší své problémy, o pomoc Moskva požádána nebyla. „Jsme přesvědčeni, že naši přátelé mohou sami vyřešit své vnitřní problémy,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury RIA Novosti a vyzval nedovolit vnější vměšování.

Kazašská policie ve středu zatkla více než 200 lidí poté, co několika městy v této středoasijské zemi otřásly násilné protesty proti náhlému zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG).

Lékařské ošetření v Almaty vyhledalo 190 lidí, včetně 137 policistů. Čtyři desítky lidí hospitalizovali, z toho sedm je na jednotkách intenzivní péče, včetně čtyř policistů, uvedla agentura TASS s odvoláním na místní úřady.

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se pak zdvojnásobily. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst. Nepokoje vedly k odvolání vlády prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem.

Kazašská televize ve středu informovala o zatčení ředitele závodu na zpracování plynu a dalšího úředníka v Mangyšlacké oblasti, kde se nachází město Žanaozen. Podle tohoto zdroje jsou obviněni z toho, že „bezdůvodně zvýšili cenu plynu“, což „vedlo k masovým protestům po celé zemi“.

Prezident již dříve vyhlásil dvoutýdenní výjimečný stav v Almaty a několika regionech kolem metropole, během něhož platí například noční zákaz vycházení, shromažďování či prodeje zbraní, střeliva a alkoholu. Ve středu hlava státu vyhlásila výjimečný stav i v metropoli Nur-Sultan, dříve známé jako Astana.

Nové přechodné vládě Tokajev nařídil, aby usměrnila ceny paliv, stejně jako ostatního „společensky významného“ zboží.

V bývalé sovětské středoasijské republice, kde je veřejný život přísně kontrolovaný a parlament se obejde bez opozice, jsou veřejné protesty velmi vzácné a také nezákonné, pokud je organizátoři v předstihu nenahlásí.

Protesty otřásly obrazem bývalé sovětské republiky jako politicky stabilní a přísně kontrolované země, který za tři desetiletí své nezávislosti využila k přilákání stovek miliard dolarů zahraničních investic do ropného průmyslu, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované