Hlavní obsah

Video: Možná je už neuvidí. Rusové se loučí s rodinami a odchází do války

Bez komentáře: Ruští odvedenci se loučí se svými rodinami.Video: AP

 

Reklama

První mobilizované Rusy už odvezly autobusy do středisek vojenské správy předtím, než je armáda vyšle na výcvik a na frontu na Ukrajinu.

Článek

Ani den od vyhlášení mobilizace to netrvalo a ruští odvedenci už začali hromadně proudit na vojenský výcvik. Na sociálních sítích se začaly objevovat emotivní záběry ruských mužů, jak se loučí se svými rodinami.

V úvodním videu jsou například vidět muži z jakutského Něrjungringu. Stojí před autobusem, který je odveze do střediska vojenské správy, odkud je pak pošlou do války na Ukrajině. Možná tak objímají své rodinu naposled.

Na další záběrech autobusy od čtvrtečního rána svážejí první mobilizované muže z dálněvýchodního Burjatska do tamní metropole Ulan-Ude, kde se nachází shromažďovací středisko vojenského komisariátu pro Burjatskou republiku. Před ním čekaly ženy na své příbuzné, aby jim předaly zásoby.

Překvapivé je sdělení přítele a blízkého spojence ruského prezidenta Ramzana Kadyrova. Čečenský lídr uvedl, že v jeho regionu se žádná mobilizace konat nebude. Podrobněji o tom píšeme zde.

Rusko porušovalo podmínky mobilizace

Povolávací rozkaz dostávali i muži, kteří nikdy nesloužili v armádě ani nenavštěvovali vojenské vzdělávací kurzy. V Burjatsku pak údajně vytahovali studenty přímo z výuky, přestože ruský ministr obrany Sergej Šojgu opakovaně prohlásil, že ruští studenti mobilizováni nebudou.

Americký institut ISW upozornil, že Rusko už teď porušuje podmínky mobilizace a povolává muže bez ohledu na jejich vojenské zkušenosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Rusy, aby se postavili proti mobilizaci v zemi a nezúčastnili se války, kterou podle něj chce pouze jeden člověk – ruský prezident Vladimir Putin.

„Protestujte! Bojujte! Utečte! Nebo se vydejte do ukrajinského zajetí! To jsou varianty, jak přežít,“ prohlásil Zelenskyj. Spousta ruských občanů se skutečně rozhodla zemi opustit (podrobněji zde).

V pátek ruské ministerstvo obrany vydalo seznam profesí, na které se mobilizace vztahovat nebude. Zahrnuje například pracovníky v IT, bankéře nebo novináře státních médií.

Reklama

Doporučované