Hlavní obsah

Video: Nepokoje na Šalamounových ostrovech. Demonstranti podpalují budovy

Bez komentáře: Nepokoje na Šalamounových ostrovech. Demonstranti podpalují budovy.Video: AP

 

Reklama

Navzdory zákazu vycházení pokračují druhým dnem nepokoje na Šalamounových ostrovech v Tichomoří.

Článek

Výtržníci v hlavním městě Honiara na ostrově Guadalcanal podpálili několik budov, včetně policejní stanice a obchodů v čínské čtvrti. Řádění tisíců lidí policie zastavila až za použití slzného plynu a gumových projektilů.

Davy v ulicích žádají demisi premiéra Manasseha Sogavareho. Austrálie se rozhodla vyslat na Šalamounovy ostrovy více než stovku vojáků, policistů a diplomatů, aby pomohli násilné protesty utišit. Informovaly o tom ve čtvrtek světové agentury s odvoláním na místní média.

Australský premiér Scott Morrison uvedl, že vyslaná skupina bude zahrnovat 73 policistů, kteří by měli na Šalamounových ostrovech zabezpečit klíčovou infrastrukturu. Nasazeno bude i 43 příslušníků australské armády, hlídkový člun a nejméně pět diplomatů.

Pomoc přichází na žádost Šalamounových ostrovů, dodal Morrison. Australané na ostrovy dorazí během čtvrtka a pátku. Předpokládá se, že zde setrvají několik týdnů. „Naším cílem je zajistit stabilitu a bezpečnost,“ prohlásil Morrison.

„Záměrem australské vlády ani v nejmenším není vměšovat se do vnitřních záležitostí Šalamounových ostrovů. Tyto záležitosti si musí vyřešit sami,“ dodal.

Agentura AP připomněla, že Austrálie rovněž vedla v letech 2003 až 2017 mezinárodní policejní a vojenskou misi, která na ostrovech obnovila mír po krvavých etnických srážkách.

Ve středu demonstrovaly v Honiaře stovky lidí, centrem potyček bylo okolí budovy parlamentu. Premiér rezignovat odmítá a na nepokoje reagoval vyhlášením dvoudenního zákazu vycházení od středečních 19:00 do pátečních 7:00, uvedla agentura Reuters.

„Smutná a nešťastná událost, která má za cíl svrhnout demokraticky zvolenou vládu,“ řekl k protestům Sogavare.

Demonstrace se soustřeďují v čínské čtvrti, protože vztah souostroví k Číně a Tchaj-wanu je již několik let předmětem sporu mezi jednotlivými etniky. Násilností se údajně zúčastnili demonstranti ze sousedního ostrova Malaita, kteří protestovali proti rozhodnutí z roku 2019 odklonit se v diplomatických vztazích od Tchaj-wanu a nově se orientovat na Čínu.

Tichomořské souostroví uznalo Tchaj-wan v roce 1983 a mnozí obyvatelé ostrova Malaita udržovali úzké vztahy s Tchaj-pejí. Vedení ostrova Malaita proto opakovaně vládě v Honiaře vyčítalo vstřícnost k Pekingu, píše AFP.

Souostroví získalo nezávislost na Británii v roce 1978, na začátku tisíciletí zde propukly mezietnické násilnosti. Ty nejhorší zachvátily ostrovy v roce 2006 před volbami právě v čínské čtvrti Honiary kvůli zvěstem, že společnosti blízké Pekingu zmanipulovaly hlasování.

Předseda opozice Matthew Wale vyzval Sogavareho k rezignaci a prohlásil, že nepokoje neskončí policejním zákazem vycházení.

„Bohužel se frustrace a nahromaděný hněv lidí vůči premiérovi vymykají kontrole a přelévají se do ulic, kde oportunisté využívají situace,“ uvedl Wale v prohlášení.

Reklama

Doporučované