Hlavní obsah

Video: Obránci Azotu odrážejí ruské útoky. Používají i ukořistěné tanky

Bez komentáře: Obránci severodoněckého závodu Azot odrážejí ruské útoky. Používají i ukořistěné tanky.Video: telegram/Pravda_Gerashchenko, twitter/WarMonitor3, twitter/Blue_Sauron

 

Reklama

O ovládnutí celého města Severodoněck se stále vedou tuhé boje. Ukrajinské jednotky dál drží pod kontrolou areál závodu Azot na západě města, kam se snaží probít invazní jednotky.

Článek

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj sdělil, že v severodoněcké průmyslové zóně se odehrávají prudké boje. Ruské a proruské jednotky se pokoušejí o obklíčení tohoto areálu.

Jak je vidět v úvodním videu, prozatím se jim to zcela nedaří. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na svém telegramovém účtu například zveřejnil záběry ukořistěného ruského tanku, kterým Ukrajinci odrážejí útoky na areál. Bojuje se doslova budovu od budovy.

Azot je zároveň pod neustálou dělostřeleckou palbou a bombardováním. Přesto je stále komplex pod kontrolou ukrajinských obráncům.

Jak dlouho se podaří Azot udržet, není jasné. Podle Hajdaje zasáhly ruské jednotky vstupní halu závodu Azot a ostřelovaly také okolí tří nyní již zničených mostů spojujících Severodoněck s Lysyčanskem. To Ukrajincům stěžuje situaci se zásobováním i případným ústupem.

Ruské síly se o dobytí nyní již poslední bašty ukrajinské obrany na východním břehu řeky Severní Doněc pokoušejí několik týdnů.

Ukrajinské zdroje amerického Institutu pro výzkum války (ISW) zdůraznily, že tento týden bude pro bitvu o Severodoněck rozhodující. Ruští vojáci podle nich budou soustředit své síly a vybavení k tomu, aby nad městem získali kontrolu.

Jaká je situace na další bojištích, se dozvíte zde.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované