Hlavní obsah

Video: Dva ze čtyř Američanů unesených v Mexiku jsou po smrti

Bez komentáře: V pohraničním městě Matamoros se do pátraní po Američanech zapojila jak armáda, tak i speciální jednotky policie.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Čtveřice Američanů cestovala minulý pátek přes pohraniční město Matamoros v bílém minivanu, když na ně začala střílet skupina neznámých útočníků. Poté je posadili do auta a odjeli s nimi pryč.

Článek

Na severovýchodě Mexika unesli čtyři Američany, kteří do země přijeli, aby si nakoupili léky. Podle úterního vyjádření guvernéra mexického státu Tamaulipas jsou dva z unesených mrtví, informovala o tom BBC.

K „nepřijatelnému únosu“ se už před zprávou o smrti dvou z unesených vyjádřil i Bílý dům, USA podle něj celou situaci bedlivě sledují.

„Došlo ke střetu mezi dvěma skupinami a byli uneseni,“ stručně shrnul událost mexický prezident s tím, že na místě zemřel jeden mexický občan.

Jedním z unesených je podle AP muž jménem Zindell Brown. Totožnost potvrdila jeho sestra Zalandria s tím, že sama už je v kontaktu s FBI a místními úřady. „Je to jako zlý sen, ze kterého si přeješ probudit,“ řekla agentuře.

Zalandria Brownová dále prohlásila, že její bratr spolu s dalšími dvěma přáteli doprovázeli kamaráda, který jel do Mexika na operaci břicha. Lékař, který v Matamoros podobné operace inzeruje, neodpovídal na telefonáty. Všichni si podle ní byli vědomi nebezpečí v zemi. Severomexický stát Tamaulipas je podle ČTK jedním ze šesti států v Mexiku, které americká diplomacie nedoporučuje navštěvovat kvůli „kriminalitě a únosům“.

Analýza migrační krize

V posledních dvou letech se příliv migrantů zvýšil jak na americkém kontinentu, tak v případě mexických hranic s USA. Joe Biden tak dnes stojí před náročnými výzvami a s řešením mu nepomáhají ani „jeho“ demokraté.

Video zveřejněné v pátek na sociálních sítích ukazuje muže s útočnými puškami a v neprůstřelných vestách, jak během dne nakládají čtyři lidi do bílého pick-upu. Jeden z unesených byl živý a seděl, ale ostatní na pohled působili jako zranění, nebo dokonce mrtví.

Agentura Reuters s odkazem na své zdroje píše, že uneseni byli tři muži a jedna žena. Na nalezení Američanů spolupracují američtí zpravodajci se svými mexickými kolegy.

FBI nabízí odměnu 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun) za informace vedoucí k návratu obětí a k zadržení únosců.

Reklama

Doporučované