Hlavní obsah

Video: Podruhé se narodil. Helma zachránila Ukrajinci život

Bez komentáře: Ukrajinský voják se podruhé narodil. Jeho helmu poškodila střepina či kulka. Jako zázrakem se mu nic nestalo. Video: twitter/RasReload

 

Reklama

Ruské síly útočí v Doněcké oblasti na Soledar, který představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu u Bachmutu. Boje se zde vedou dům od domu, muž proti muži.

Článek

Soledar je podle vojenských zdrojů už několik dní dějištěm zuřivých bitev mezi útočícími ruskými silami a ukrajinskými obránci. Obě strany do frontového města severně od Bachmutu přesunuly posily (podrobněji zde).

Na sociálních sítích koluje video ze Soledaru, které zachytilo skupinu ukrajinských vojáků mezi zničenými domy. Jeden z nich následně sundává helmu a ukazuje její poškození.

Na záběrech je vidět, že na zadní straně helmy má voják díru od kulky či střepiny. Jen zázrakem neutrpěl ani škrábanec.

„Dnes má náš kolegа narozeniny. Ukaž. Vidíte, tady je ‚vchod‘ a tady je ‚východ‘. Sakra, je to roztržené. Účes ti to snad ale nezkazilo. Chceme ho vidět. Ne, účes je v pořádku. Sakra, lehce se ho dotkli… Tohle je Soledar,“ glosují přítomní vojáci.

Podle britského ministerstva obrany ruské síly a žoldáci tzv. Vagnerovy skupiny v posledních čtyřech dnech učinili „taktické postupy“ do městečka Soledar.

Tvrdé boje v Bachmutu

O ovládnutí města na východní Ukrajině se vedou urputné střety dlouhé měsíce. Přečtěte si také:

Dobytí Soledaru – ležícího deset kilometrů severně od Bachmutu – je podle Britů pravděpodobně nadále hlavním bezprostředním operačním cílem Ruska, které se tak zřejmě snaží obklíčit Bachmut ze severu, a tím narušit ukrajinské komunikační linie.

Reklama

Doporučované