Hlavní obsah

Video: Poprvé v historii přistál na Antarktidě Airbus A340

Bez komentáře: Airbus A340 poprvé přistál na Antarktidě.Video: Hi Fly Airline, Youtube.com

 

Reklama

Letecká společnost HiFly jako první přistála s Airbusem A340 na Antarktidě. Let si objednala společnost White Desert, která provozuje v polární oblasti ubytování pro turisty.

Článek

Stroj přistál na specifické dráze s názvem Wolf’s Fang Runway, píše CNN. Celá dráha leží na ledovci a je tak kompletně pokrytá ledem. Letiště spadá do úrovně C, přestože technicky vzato není letištěm. To znamená, že tam kvůli náročným podmínkám může létat jen vysoce specializovaná posádka. Letadlo velké jako Airbus A340 tam zatím nikdy nepřistálo, většinou tam létají menší stroje.

Dosednutí na takovém typu dráhy je velmi náročné. Krajina pokrytá ledem působí romanticky, ale pro piloty to může být zrádné, protože se od ní odráží velké množství světla.

Kapitán letu Carlos Mipuri vysvětluje, že s tím musí posádka počítat a řádně se na to připravit. „Odraz je opravdu ohromný, a proto je důležité mít správné a vhodné brýle, které vám pomůžou se přizpůsobit vnějšímu světlu. Zbytek posádky má taky důležitou úlohu, zejména hlídání různých parametrů v pozdních fázích přiblížení.“

Letadlo letělo na Antarktidu z jihoafrického Kapského Města, celý let trval zhruba pět hodin. Kromě kapitána Mipuriho a personálu byli na palubě turisté, kteří cestovali do resortu spravovaného společností White Desert, a zásoby na nadcházející turistickou sezónu. Celý let proběhl bez komplikací. Kapitán s týmem strávil v Antarktidě necelé tři hodiny a poté se vrátili se strojem zpět do Kapského Města.

Prvním zaznamenaným letadlem na Antarktidu byl jednoplošník Lockheed Vega 1 v roce 1928, pilotovaný Georgem Hubertem Wilkinsem, australským vojenským pilotem. Ten odstartoval z ostrova Deception na Jižních Shetlandských ostrovech. Díky podobným průzkumným letům získávali vědci a tvůrci map zásadní informace o topografii Antarktidy.

Dodnes není na bílém kontinentu žádné letiště, ale je tam jen 50 přistávacích ploch.

Vzhledem k tomu, že převážná většina lidí cestuje na kontinent lodí, může být historické přistání předzvěstí, že podobných letů začne přibývat.

Reklama

Související témata:

Doporučované