Hlavní obsah

Video: Ruská raketa přelétla nízko nad ukrajinskou jadernou elektrárnou

Bez komentáře: Ruska raketa přelétla nízko nad ukrajinskou jadernou elektrárnou. Záběry zveřejnila společnost Enerhoatom. Video: t.me/energoatom_ua

 

Reklama

Ukrajinská společnost Enerhoatom varovala, že v neděli ráno přeletěla jedna z ruských raket nebezpečně nízko nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou.

Článek

Energetická firma následně zveřejnila na sociální síti Telegram záběry z průmyslové kamery, na kterých je vidět letící objekt nad komplexem.

Nebyl to první incident tohoto typu: Letící střelu přímo nad zařízením zaznamenal kamerový systém také 16. dubna.

Vysílání raket přímo nad jadernou elektrárnou můžeme mít nedozírné následky. Pokud by raketa zbloudila, mohla by případně vážně poničit zařízení, což by následně mohlo vést k jaderné havárii.

„Byla to nejspíš ta raketa, která byla vypálena ve směru na Kyjev,“ uvedl Enerhoatom na Telegramu. Podle agentury Reuters tyto zprávy nebylo možné nezávisle ověřit.

Jihoukrajinská jaderná elektrárna se nachází poblíž města Južnoukrajinsk, přibližně 350 kilometrů jižně od Kyjeva.

Podle Moskvy mířily rakety na kyjevský komplex, kde se nacházely tanky a další obrněná vozidla dodaná na Ukrajinu východoevropskými zeměmi. Tamní šéf železnic Oleksandr Kamyšin potvrdil, že čtyři rakety zasáhly opravnu vagónů v metropoli. Odmítl ale, že by se tam nacházely tanky.

Ukrajinská armáda později uvedla, že Kyjev zasáhly střely, které byly vypáleny z ruských strategických bombardérů Tu-95 v oblasti Kaspického moře. Jednu z raket se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo sestřelit.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované