Hlavní obsah

Video: Rusové údajně poničili hráz vodní nádrže. Hrozí záplavy

Bez komentáře: Záběry poničené hráze Karlivské přehrady v Doněcké oblasti. Video: twitter/sentdefender

 

Reklama

Karlivská přehrada v Doněcké oblasti má i vojenský význam. Po hrázi vede jedna z důležitých silnic umožňující zásobování ukrajinských jednotek v blízkosti Doněcka.

Článek

Ruské jednotky údajně poškodily hráz Karlivské přehrady v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Několika obcím proto hrozí zaplavení. Karlivka se nachází na území kontrolovaném Ukrajinou kousek západně od Doněcka u dálnice směřující na Dnipro.

„Ruská okupační armáda od počátku invaze neustále ostřeluje Karlivku, ostřelováním hráze ignoruje fakt, že kvůli těmto útokům budou trpět především civilisté,“ cituje server Ukrajinska pravda šéfa Doněcké oblastní vojenské správy Pavla Kirilenka věrného vládě v Kyjevě.

Kirilenko zároveň uvedl, že tamní správa se na podobný vývoj připravila a záchranné operace tak mohly začít hned podle připraveného krizového plánu. Zvednutá hladina řeky může podle něj ohrozit až šest vesnic, kde žije dohromady 981 lidí.

V důsledku útoku na přehradu bylo mezitím z obce Halytsynivka evakuováno 26 lidí, z toho osm dětí, píše ukrajinská agentura Unian.

Ruský nezávislý server The Insider sídlící v současnosti v Lotyšsku upozornil, že přehrada má také vojenský význam. Vedla přes ni jedna ze silnic, kterou používá ukrajinská armáda k zásobování svých jednotek na doněckém směru.

S vysokou hladinou řeky se potýkají na Kachovské přehradě, kde od února neustále přibývá vody a některá místa v Záporožské oblasti jsou proto zatopená, píše agentura AP. Zvedání hladiny nádrže, která pomáhá chladit okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu, potvrzují i satelitní snímky.

Postižená je i osada Lysohirka rozprostírající se na ostrově na řece Dněpr. Její obyvatelé teď netrpělivě sledují zvyšující se hladinu. Osada zároveň leží v blízkosti frontové linie. Opakovaně je tam slyšet zvuk dělostřelecké a raketové palby. Místní žertují, že potřebují masku a šnorchl, aby se mohli ukrýt ve sklepech, které jsou nyní zatopené.

Jejich jediným kontaktem se světem zůstávají dodávky potravin, které jim každý týden dopravuje ukrajinskou policejní loď. Na nádrž nesmí žádná neoficiální plavidla kvůli obavám ze sabotáže hráze.

Foto: ČTK, AP, Profimedia.cz

Společné posezení obyvatel v zatopené osadě Lysohirka.

Hráz u Nové Kachovky se v listopadu stala terčem ruské palby, když Rusové ustupovali z pravého břehu Dněpru kvůli ukrajinské protiofenzivě v Chersonské oblasti. Stavidla ale zřejmě zůstala funkční.

Kvůli špatné regulaci vody a zavřeným stavidlům dosáhla voda v nádrži rekordní úrovně a nyní se přelévá přes vrchol přehrady.

„Rusové jednoduše aktivně neřídí a nevyvažují vodní tok,“ řekl pro AP David Helms, meteorolog ve výslužbě, který během války monitoroval hladiny nádrží. Situaci na Kachovce přirovnal ke kbelíku s malým otvorem, který nyní plní hasičská hadice. Nakonec voda tak jako tak přeteče přes vrchol.

Podle meteorologa bude hladina vody pravděpodobně během letního období sucha pomalu klesat. To je ale pro obyvatele osady Lysohirka příliš vzdálená budoucnost.

Přehrada je ale důležitá i pro chladicí systém Záporožské jaderné elektrárny, která je největší jadernou elektrárnou v Evropě. Šest reaktorů je nyní sice odstavených z provozu, ale i tak je třeba je ochlazovat.

Reklama

Doporučované