Hlavní obsah

Video: Rusové utíkají. Sledovací aplikace ukazuje, jak odlétali pryč

Bez komentáře: Animace letového provozu nad Ruskem. Na videu je vidět čilý provoz z Moskvy do Istanbulu, Jerevanu nebo Baku.Video: twitter/flightradar24

 

Reklama

Mnoho Rusů se snaží vyhnout možnému předvolání do armády odjezdem ze země. Ve středu tak jen několik hodin po ohlášení částečné mobilizace začaly mizet letenky do zemí, které mají s Moskvou bezvízový styk.

Článek

Vzhledem k tomu, že ne všechny země přijímají Rusy na turistická víza, mají ruští občané omezený výběr destinací k útěku. Nejbližší přímé lety z Moskvy do Istanbulu, Jerevanu nebo Baku byly ve středu těsně po vyhlášení mobilizace rychle zcela vyprodány.

Navíc prudce vzrostly ceny pozdějších letů. Ve středu stála letenka na nejbližší, tedy páteční let do Istanbulu 85 000 rublů (35 370 korun) a na let do Jerevanu dokonce 103 000 rublů (42 860 korun), uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Rusové se bouří

Stovky Rusů po celé zemi se kvůli vyhlášení mobilizace vzbouřily. Policie proti tomu tvrdě zasáhla. Prohlédněte si snímky z moskevského protestu.

„Udělám cokoli, ale na frontu nepůjdu,“ řekl BBC jeden z mužů oslovených v Moskvě. Doplnil, že se raději nechá zavřít do vězení, než aby se smířil s vysokou pravděpodobností smrti ve válce. „Fyzickou schránku je třeba zachovat co nejdéle,“ dodal.

Sledovací systém Flightradar24, na kterém se dají monitorovat lety po celém světě, zveřejnil na svém Twitteru animaci, jež dokresluje zájem Rusů o lety směřující do zahraničí.

Některé lety navzdory zákazům pro ruské aerolinky směřují i přes vzdušný prostor Evropské unie. To je způsobené tím, že omezení se nevztahují na letadla registrovaná v jiných zemích než v Rusku.

Z Moskvy tak nadále létají například přímé spoje do srbského Bělehradu. Ty jsou vyprodané až do poloviny října, uvádí podle agentury AP organizace sdružující Rusy, Bělorusy, Ukrajince a Srby proti válce.

Reklama

Doporučované