Hlavní obsah

Video: Ukrajinští piloti splnili nemožnou misi

Bez komentáře: Úspěšný let ukrajinské posádky do obleženého Mariupolu a zpět.Video: Dnipro Operational , Youtube.com

 

Reklama

V době obléhání přístavního města Mariupol se snažilo ukrajinské letectvo dopravit do města zásoby, přitom ale utrpělo velké ztráty. Na sociálních sítích se teď objevily záběry jednoho z mála úspěšných letů.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konci května v rozhovoru pro tamní televizi řekl, že se letectvo snažilo dopravit letecky do Mariupolu zásoby, ale nepřítel ho odrazil.

„Velké množství našich pilotů při tom, bohužel, zahynulo,“ uvedl prezident. „Byli to hrdinové, kteří věděli, že dopravit do Azovstalu léky, potraviny a vodu a vrátit se s těly mrtvých a se zraněnými je téměř nemožné,“ dodal.

Přestože piloti věděli, že šance na návrat jsou nízké, k obléhaným ocelárnám se vydávali. K obráncům Azovstalu postupně odletělo 16 vrtulníků v sedmi misích, píše ukrajinský server Censor.net.

Navzdory náročnosti úkolu ho někteří piloti splnili, do oceláren mimo zásob dopravili i 72 dalších vojáků. Na sociálních sítích se nyní objevilo video jednoho z mála úspěšných letů do obleženého Mariupolu.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko prohlásil, že o obraně Azovstalu se bude jednou učit na vojenských školách. Ruské jednotky obléhaly strategicky položené přístavní město u Azovského moře od 1. března. Závody Azovstal se staly poslední baštou ukrajinských sil ve městě, většina vojáků je opustila v polovině května.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované