Hlavní obsah

Video: U Sydney uvázla loď s tunami oleje. Znečištění by způsobila obrovské

Bez komentáře: U Sydney uvázla nákladní loď s tunami oleje.Video: AP

 

Reklama

Australští záchranáři se snaží nákladní loď, která se v neděli dostala do problémů u pobřeží Sydney, stabilizovat. Cílem je odtáhnout ji dál, na širé moře.

Článek

Podle britského deníku The Guardian hrozí, že loď s 1 000 tunami těžkého topného oleje na palubě uvázne na mělčině. Panují obavy, že by z ní chemikálie mohly uniknout a způsobit v nedalekém národním parku Royal ekologickou havárii.

Loď společnosti Pacific Basin se sídlem v Hongkongu se v pondělí kvůli špatnému počasí a vysokým vlnám dostala do problémů. Plavidlo následně vyslalo nouzový signál. Dvacet jedna členů posádky se prozatím kvůli špatnému počasí nepodařilo zachránit.

„Dorazili jsme tam s dalšími stoji… víme, že tam je 21 lidí, které jsme se snažili navijákem evakuovat,“ řekl deníku The Guardian mluvčí záchranné helikoptéry Westpac Life Saver. „Ale loď má na sobě spoustu vzpřímených konstrukcí a s větrem a rozbouřeným mořem je tam prostě tolik pohybu, že se stala příliš riskantní a příliš nebezpečnou. A nechtěli jsme nikoho ohrozit.“

Lodi, dlouhé 170 metrů, mezitím přestal fungovat hlavní motor a vítr a proudy ji unášely k pevnině, píše australská televize 9News.

Plavidlu se podařilo spustit obě kotvy a prozatím nepluje nekontrolovatelně směrem k pobřeží.

Místní úřady vyslaly k lodi několik záchranných remorkérů, které chtějí připevnit k plavidlu tažná lana a odtáhnout ji dál od pobřeží, kde by se následně technici pokusili závadu opravit, dodává australská televize.

Reza Emad, odborník na námořní bezpečnost z Australské námořní akademie Tasmánské univerzity, řekl, že je přesvědčen, že loď bude možné zachránit a odvézt k opravě, píše deník The Guardian. Emad zároveň dodal, že stále hrozí únik topného oleje.

„Pokud loď z jakéhokoli důvodu narazí na mělčinu, i když to není tanker, množství paliva, které veze… zhruba tisíc tun těžkého topného oleje, který je opravdu toxický,“ řekl.

Upozornil na podobnou nákladní loď, jež způsobila v loňském roce ekologickou katastrofu na Srí Lance poté, co najela na mělčinu. „Množství paliva, které měla – asi tisíc tun –, zcela znečistilo tamní pobřeží. Bylo to nejhorší znečištění moře, jaké kdy v jejich historii měli.“

Stát Nový Jižní Wales a Sydney postihly v neděli silné deště, které doprovázel ničivý vítr. Úřady nařídily evakuaci tisícům lidí v nízko položených oblastech tohoto největšího australského města. Tamní meteorologický úřad varoval před bleskovými záplavami a sesuvy půdy v oblasti východního pobřeží.

Australská vláda poskytla státu stovku vojáků, kteří pomáhají se zabezpečovacími pracemi, a dva vrtulníky na pomoc při případných záchranných akcích, uvedl v televizi Sky News ministr obrany Richard Marles.

Další nehoda v Jihočínském moři

Námořní nehodu řešili v sobotu záchranáři v Jihočínském moři nedaleko Hongkongu.

Zhruba tři desítky námořníků se pohřešují poté, co se jejich loď potopila kvůli tajfunu, jenž danou oblast bičuje.

Průmyslové plavidlo se nacházelo zhruba 300 kilometrů jižně od Hongkongu, když ho zasáhla bouře a rozpůlila ho vedví. Zhruba 30 členů posádky hledala dvě letadla a čtyři vrtulníky.

Podle agentury AP se v sobotu podařilo zachránit nejméně tři členy posádky, kteří byli odvezeni do nemocnice. Tři přeživší uvedli, že další členy posádky mohly smést vlny do moře ještě před příletem prvního vrtulníku, uvedla podle agentury AFP hongkongská vláda.

Záběry ze záchranné operace.Video: AP

Reklama

Doporučované