Hlavní obsah

Video ukazuje, kolik je potřeba traktorů k vyzvednutí zapadlého obrněnce

Bez komentáře: Zapadlé obrněné vozidlo přijely vysvobodit čtyři traktory.Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Jarní rasputica připravuje těžké zkoušky ukrajinským i ruským silám. Jejich technika mnohdy místo nepřítele zápasí s bahnem.

Článek

Na Ukrajině už naplno panuje jarní blátivé období. Tání sněhu a déšť proměňují širou krajinu v jednu mohutnou vrstvu měkkého a hlubokého bahna, kterému se říká rasputica.

Terén je často nesjízdný jak pro kolová vozidla, tak i pro některá pásová. Dokládá to i video uvázlé techniky, které zveřejnil twitterový účet OSINTtechnical, jejž spravuje americký think-tank CNA. Je na něm vidět turecké obrněné vozidlo Kirpi MRAP, které zapadlo. Nedaleko něj stojí v jedné řadě čtyři traktory, které pravděpodobně mají za úkol ho vytáhnout. Následuje střih, kde už je vozidlo vytažené. Jestli byly potřeba k vyproštění všechny traktory najednou, není z videa zřejmé.

Co je rasputica

  • Rasputica označuje jev vyskytující se pravidelně dvakrát do roka, kdy lze po nezpevněných cestách v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině projít jen s velkými obtížemi. Je to období, kdy se celá rovinatá země těchto oblastí změní na blátivou a bažinatou, cesty nevyjímaje. Pojem se vztahuje na „jarní rasputicu“ i „podzimní rasputicu“ a na podmínky cest v tomto období.
  • Rasputica bývá na jaře silnější kvůli tajícímu sněhu, obvykle se opakuje na podzim v důsledku velkého množství srážek.
  • Období rasputici je známé především jako výhoda pro obránce během války. Ruské straně – ve chvíli, kdy byla v obranné pozici – opakovaně pomohlo zvrátit průběh války ve svůj prospěch.
Foto: wikimedia, Bundesarchiv

Rasputica v praxi. Německý povoz zapadl do bláta. Snímek je z března nebo dubna 1942.

Reklama

Doporučované