Hlavní obsah

Video: V bojích na Ukrajině už testují australské víceúčelové obrněnce

Bez komentáře: Obrněná vozidla Bushmaster jsou už v akci na Ukrajině.Video: twitter/UAWeapons

 

Reklama

Australská obrněná vozidla Bushmaster už jsou v akci. Na sociálních sítích se objevily záběry, jak je ukrajinská armáda testuje v boji.

Článek

Video ve středu zveřejnil twitterový účet Ukraine Weapons Tracker. Podle něj je vozidlo vyzbrojeno 40mm automatickým granátometem Mk 19 a kulometem M240.

Vozidla s pohonem na všechna čtyři kola jsou konstruována tak, aby se dala využít v jakémkoliv prostředí a chránila vojáky před výbuchy bomb. Může také přepravovat dostatek paliva, které mu umožňuje fungovat po dobu tří dnů bez doplňování. Australská armáda tyto obrněnce hojně používala během konfliktu v Afghánistánu.

Na předaných transportérech je namalovaná modro-žlutá ukrajinská státní vlajka a nápis „Jednotní s Ukrajinou“.

O 11tunový víceúčelový transportér výslovně požádal při svém projevu před australským parlamentem na konci března ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kromě vozidel Bushmaster dodá Austrálie ukrajinským silám také několik houfnic M777 a potřebnou munici. Ve středu to na svém twitterovém účtu napsal australský velvyslanec na Ukrajině Bruce Edwards.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované