Hlavní obsah

Video: V Británi začala největší stávka na železnici za posledních 30 let

Bez komentáře: Británie zažívá největší stávku na železnici za posledních 30 let, zaměstnanci chtějí zejména vyšší mzdy a také zachovat pracovní místa.Video: AP

 

Reklama

Do práce nepřišly desítky tisíc železničních pracovníků, od průvodčích až po údržbáře. Kromě nich se do úterní stávky zapojili i pracovníci londýnského metra.

Článek

Lidé pracující pro britského národního železniční dopravce Network Rail i další společnosti se rozhodli pro několikadenní stávku – v úterý, čtvrtek a sobotu. Vadí jim, že jejich platy navzdory inflaci nerostou, naopak čelí hrozbě snižování stavů a špatným pracovním podmínkám. Stávkováním tak chtějí dosáhnout „spravedlnosti“, jak uvedla odborová organizace RMT.

Někteří z více než 40 tisíc stávkujících železničářů se v úterý začali scházet už za úsvitu a s ostatními vytvářeli stávkové řetězy. Doprava na železnici se tak prakticky zastavila a velké stanice zůstaly opuštěné. Z větší části uzavřené zůstalo také londýnské metro, jehož zaměstnanci svolali samostatný protest.

Lidem se doporučuje necestovat, pokud to není nutné.

Abnormální nárůst poptávky hlásili provozovatelé alternativních taxislužeb Uber a Bolt, jejichž aplikace v Londýně hned ráno nezvládly nápor, uvedl server bulvárního listu The Sun.

Vláda premiéra Borise Johnsona je pod značným tlakem, aby dělala víc pro lidi a pomohla jim překonat nejtěžší ekonomické podmínky za desítky let. Johnson řekl, že stávka jen ublíží firmám, které se teprve snaží zotavit z dopadů pandemie covidu-19. 

Opozice vládu kritizuje, že se odmítá zapojit do jednání a přispět k vyřešení sporu. Podle ministrů je to ale věc odborářů a zaměstnavatelů.

Průzkum organizace YouGov na začátku června ukázal, že veřejné mínění není v názoru na stávku jednotné. Asi polovina dotázaných se stávkami nesouhlasí, podporu mají u více než třetiny respondentů.

Reklama

Doporučované